Рашистите отсвириха фигурист, пързалял се на "Рамщайн"

Използването на немската група се смята за непатриотично

Спорт
12:22 - 01 Октомври 2023
5635
Рашистите отсвириха фигурист, пързалял се на "Рамщайн"

Четирите месеца, през които Пьотр Гуменник подготвял един от танците си за новия шампионат на Русия по фигурно пързаляне, изглежда отидоха на вятъра заради избора на музика. Кратката му програма използва хита Sonne на германската рок група "Рамщайн", но това според ръководството е "непатриотичен" избор.

Гуменник, който е сребърен медалист от руския шампионат, не е бил допуснат на 16 септември да танцува на тази музика по време на контролните демонстрации, съобщи РБК Спорт. В крайна сметка се наложило да излезе с миналогодишната си програма.

"Матч ТВ" цитира думите на фигуриста, който казва: "Създадоха се обстоятелства, за които не мога да говоря. Надявам се, че [ситуацията] ще се промени и ще мога да покажа нова програма. Без значение кого питах, всички харесваха тази програма. Не искаха да я променят, но трябваше. Разбрах за това ден преди да замина за контролните пързаляния. Надявам се, че в бъдеще ще бъде позволено да се използва Rammstein".

На 23 септември същото се случва с 15-годишната Таисия Проскурякова. Тя излиза с кратка програма на състезанието "В памет на И. Я. Рабер" в Москва също под звуците на Sonne. Но след това песента е премахната "по решение на треньорския щаб"

Вероника Дайнеко, треньор на Гуменник обяснява, че забраната идва, защото било "непатриотично" да се изпозва "Рамщайн".