Рашков застава начело на КПКОНПИ до края на месеца?

Сменят шефа на БНБ до септември, според програмата за кабинета "Василев"

Политика
13:36 - 06 Юли 2022
4011
Рашков застава начело на КПКОНПИ до края на месеца?

Сегашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков до края на месеца да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), предвижда проектът на законодателната програма за управление на нов кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", твърди "Дневник". Това означава, че за сегашния му пост се търси друг кандидат. Освен това, ако сроковете по програмата бъдат спазени, това значи, че управляващите ще се опитат първо да сменят председателя на антикорупционната комисия, а едва след това ще работят по цялостната реформа на КПКОНПИ чрез разделянето ѝ на две комисии - по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси.

Настоящият министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, който е сред тези с най-висок рейтинг в кабинета "Петков", избягва досега да отговори ясно на въпроса би ли поел такава позиция, или може би предпочита да запази сегашния пост.
 
Очаква се окончателният текст на документа, за който се търси подкрепа от БСП, "Демократична България" и независими депутати, да бъде представен по-късно през деня. Той обхваща промени в над 40 закона, които да бъдат приети до януари 2023 г. От "Демократична България" вече определиха програмата като "добра и фокусирана", но заявиха, че предстои да бъде обсъдена още веднъж след като БСП и "Демократична България" върнат своите бележки по нея.

Още до до края на този месец потенциалните управляващи си поставят за цел да променят подчинението на някои ведомства с оглед новата структура на Министерския съвет. Част от тях бяха заявени и при създаването на кабинета "Петков", но не стигна време за приемането им. Към Министерския съвет се предлага да преминат агенцията за безопасност на храните и новосъздадена държавна агенция по управление контрол и защита на горите, пожарната ще излезе от МВР, а съдебната охрана ще премине на подчинение към Министерството на правосъдието.

Също до края на този месец планът на "Продължаваме промяната" е с промени в Закона за защита на конкуренцията да намали мандата на членовете на антимонополната комисия, а смяната на състава й да стане до 16 септември с номинации от самата партия, БСП и "Демократична България".

Сред топ приоритетите до 31 юли са също увеличението на прага за регистрация по ДДС, промени Закона за хазарта за подобряване на дейността на държавния хазартен оператор.

Смяната на управителя на БНБ, чийто мандат изтече миналата година, е планирана да стане до 23 септември, а на председателя на Комисията за финансов надзор - до 14 ноември.

Законодателните инициативи, свързани със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които многократно бяха изтъквани като приоритет на настоящето правителство в оставка, както и на бъдещия кабинет "Василев" също са част от законодателната програма. Според сроковете в документа, с който медията разполага, те трябва да бъдат приети между септември и ноември тази година. 

Измененията и допълненията касят законите за:

обществените поръчки
етажната собственост
енергетиката
концесиите
биологичното разнообразие
електронното управление
кадастъра и имотния регистър
пощенските услуги
насърчаване на заетостта
несъстоятелността на физическите лица;
правната помощ
търговския закон и др.
противодействие на корупцията и др.