Ръст! Минимум 2070 лв. получават лекарите в училище!

На медицинските сестрите в Бургас вече заплатата минава 1600

Новини
18:54 - 29 Август 2022
3302
Ръст! Минимум 2070 лв. получават лекарите в училище!

Със стартова заплата от 2070 лв. започват работа училищните лекари в Бургас, което е повече от колегите им в страната. Това се разбра след подписването на пореден анекс за увеличение на трудовото им възнаграждение между кмета Димитър Николов и синдикатите.

Допълнението към колективния трудов договор (КТД) влиза в сила със задна дата от 1 юли и засяга също медицинските сестри в ясли, детски градини и училища в общинското здравеопазване.
Според анекса заплатите на здравните работници в сферата на образованието в Бургас се увеличават с 24%.

Така според последните изчисления началната основна заплата на един лекар в училище или забавачница се вдига от 1558 на 2070 лв. С надбавките за прослужено време трудовото възнаграждение се вдига допълнително.

С подписването на този анекс се надвишава значително договореното трудово възнаграждение по национално браншово споразумение, доволни са от синдикатите в Бургас.

След новото увеличение месечната заплата за медицинска сестра в детски градини и училища ще бъде повишена от 1235 лв. на 1600 лв., а началната основна месечна заплата за медицинска сестра в самостоятелна детска ясла и яслена група в детска градина става от 1284 лв. на 1620 лв.

Това е второ поред увеличение в заплащането на здравните служители в сферата на образованието в Бургас след сключения през април първи анекс към КТД. Всички останали трудови условия и придобивки се запазват, както е разписано в действащия колективен договор, обясниха от профсъюзите.

Тази година общината стартира нова стажантска програма в сферата на детското и училищното здравеопазване, като целта е да осигури достатъчно висококвалифицирани медицински специалисти като лекари, лекарски асистенти и медицински сестри в училищата и забавачниците.

Тя се изпълнява в партньорство с факултетите по “Обществено здраве” и “Медицина” към университета “Проф. д-р Асен Златаров”.

“След влизането на студенти по педагогика в бургаските детски градини това лято обявяваме и нова стажантска програма - този път за студенти по медицина в детското и училищното здравеопазване.

Тя ще даде възможност на студентите, учещи медицина, да започнат работа в реална среда.

По този начин студентите ще трупат професионален опит, а работата им ще бъде призната като стаж”, обясни кметът Димитър Николов.

Програмата е насочена изцяло към студентите по медицина и здравни грижи от специалностите “Лекар”, “Лекарски асистент” и “Медицинска сестра” в системата на общинското детско и училищно здравеопазване.

От стажантската програма могат да се възползват всички студенти от тези специалности с удостоверение за завършен II, III или IV курс.

Стажът на студентите приключва на 15 септември, като месечното им възнаграждение е в размер на 90% от основната заплата на медицински специалист в детското и училищното здравеопазване.

Така младите хора още преди да получат диплома от университета, ще могат да си докарват по една заплата от над 1200 лв. в продължение на два месеца през лятото.

Увеличаването на заплатите и стажантските програми са част от мерките на община Бургас за привличане на лекари и медсестри в училищата и забавачниците.

В обявен наскоро конкурс от местната администрация единственото изискване към кандидатите бе да имат завършена магистратура по медицина и да са членове на Българския лекарски съюз.

В обявата обаче не бе посочено изискване за професионален опит и придобита специалност.

“Целта ни е в училищата да има постоянно наблюдение от лекарско лице и да се даде шанс на млади лекари, които сега започват своята практика”, казва кметът Николов.