Ръст на болните от COVID-19 в Европа

ЕС
16:37 - 11 Август 2023
2788
Ръст на болните от COVID-19 в Европа

Болните от COVID-19 в Европа се увеличават в летния период, съобщи АФП. Засега нивата на заболеваемост са умерени.

Покачване на епидемиологичните нива има и в САЩ, Великобритания, Индия, Япония.

От началото на месец май Световната здравна организация (СЗО) вече не разглежда епидемията от COVID-19 като извънредна ситуация, но вирусът продължава да се разпространява във всички държави, продължава и да се променя, подчерта в сряда директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус по време на пресконференция.

Вариантът EG.5, наречен Ерис от някои учени, е най-следеният, защото може да предизвика покачване на заболеваемостта. Летните събирания и спадът на имунитета също могат да бъдат фактор, казват някои експерти.

Този подвариант на Омикрон изглежда по-лесно преносим от другите, които циркулират в момента, заради новите генетични мутации и може би е способен да избягва имунната защита.

Подвариантът е идентифициран в Индия, както и в други азиатски страни, в Северна Америка, в Европа. Засега според СЗО няма налични доказателства, че EG.5 представлява допълнителен риск за общественото здраве в сравнение с другите подварианти на Омикрон, циркулиращи в момента. Съществува обаче рискът от разпространение на един по-опасен вариант, който да повиши рязко заболеваемостта и смъртността, каза директорът на СЗО.