Разбиха мафиотска мрежа в Италия

На 14 от арестуваните беше постановена мярка задържане под стража

Свят
17:24 - 28 Май 2020
922
Разбиха мафиотска мрежа в Италия

Италианската полиция е разбила голяма мафиотска мрежа, обвинявана в отклоняването на 110 милиона евро от европейски и обществени фондове, предадоха Франс прес и БТА.

По време на операцията "Уотърфронт", насочена срещу калабрийската мафия ндрангета, са били задържани 63 заподозрени, включително 11 чиновници, се съобщава в изявление на местната полиция. Те са заподозрени в измама, корупция и отклоняване на обществени фондове.

"Тази престъпна мрежа е имала за цел да поеме контрола над системата за всички обществени поръчки в Калабрия", съобщи полицията.

На 14 от арестуваните беше постановена мярка задържане под стража. По време на операцията бяха конфискувани финансови активи на 45 лица и 35 предприятия, намиращи се в районите на Калабрия, Рим и Тоскана.

Според следствието картелът е бил организиран с помощта на множество предприятия, които са спечелили "най-малко 22 обществени поръчки, извършвайки системна измама, насочена срещу региона на Калабрия и Европейската комисия".

Седем от тези поръчки, от 2007 до 2013 г., са засягали 42 милиона евро от фондове на ЕС, предназначени за развитие на общината Джоя Тауро и нейното крайбрежие.

Системни измами са били открити и при други обществени договори, свързани с тези фондове. Освен счетоводни измами следствието е установило и съучастие на предприятия, наемани като подизпълнители, които са използвали нискокачествени материали за строежи.

Смята се, че калабрийската мафия ндрангета, чието има произлиза от древногръцката дума за "смелост", е надминала сицилианската и неаполитанската мафии благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка. Организацията, която има семейна структура, обхваща предимно Калабрия, но има влияние и в Северна Италия и други части на света. Според експерти това е единствената мафия, присъстваща на всички континенти, отбелязва АФП.

Антимафиотската операция беше извършена в момент, когато Италия започва да отменя предпазливо ограничителните мерки и се опитва да рестартира икономиката си, която беше в застой заради коронавируса. Страната обаче се опасява, че мафията може да увеличи влиянието си, възползвайки се от обедняването на част от населението.