Разбита: „Вагнер“ бяга от Бахмут

Украйна
11:43 - 05 Май 2023
3172
Разбита: „Вагнер“ бяга от Бахмут

Евгений Пригожин, лидер на руската наемническа група "Вагнер", обяви, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут на 10 май, предаде "Ройтерс".

"Заявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на командването на "Вагнер", че на 10 май 2023 г. сме длъжни да прехвърлим позиции в селището Бахмут на части на министерството на отбраната и да изтеглим останките от "Вагнер" в логистични лагери, за да ближем раните си", каза Пригожин в изявление.

"Изтеглям частите на "Вагнер" от Бахмут, защото при липса на боеприпаси те са обречени да загинат безсмислено", допълни той.

"Вагнер" оглавява опитите на Русия да превземе Бахмут от миналото лято, в най-дългата и кръвопролитна битка във войната в Украйна.

Малко преди да обяви изтеглянето, Пригожин публикува изпълнено с ругатни видео, в което лично обвинява висшите началници на отбраната за загубите, понесени от бойците на "Вагнер" в Украйна.

Тирадата му отново разпали и ескалира дългогодишната му вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, когото той многократно е обвинявал, че лишава силите му от боеприпаси.

Във видеото Пригожин се появява до десетки окървавени трупове, които по думите му са на бойци на "Вагнер". Ругатните са заглушени в клипа, публикуван от пресслужбата му.