Разболявайте се спокойно: Има лекарства и кислород

Общество
18:08 - 29 Октомври 2021
3406
Разболявайте се спокойно: Има лекарства и кислород

Стойчо Кацаров ни успокои – и да се тръшнем от корона, лекарства и кислород има.

За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород.

Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород. Това заявява здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от пресцентъра си, на среща с посланиците на Европейския съюз в България по инициатива на словенското председателство.

По-рано през деня пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната обяви, че ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има медицински кислород.

"Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия", е обявил още министърът.

Обяснил, че някои от политическите партии "са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората".

Обяснил е ниският процент ваксинирани с тоталитарното наследство и вярата в конспиративни теории. Посочил е, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят.