Раздорът в сглобката кой да е външен министър продължава

Според Никола Минчев от ПП-ДБ ако не е Денков, ГЕРБ щели да концентрират много власт в ръцете си

Новини
09:50 - 10 Февруари 2024
3313
Раздорът в сглобката кой да е външен министър продължава

Още е предмет на разговори кой ще е новият външен министър. Желанието на ПП-ДБ е това да е Николай Денков. Надявам се това нажежаване на страстите да улегне и в по-спокоен тон да продължат дискусии. Това каза по НОВА Никола Минчев от ПП-ДБ. По думите му темата не трябва да пречи на попълване на регулаторите, както и продължаващите промени в Закона за съдебната власт.

„Не съм казал, че отстъпваме, просто казвам, че другите приоритети за мен са изключително важни”, заяви Минчев. Той аргументира желанието им Николай Денков да е външен министър с думите, че в противен случай голяма част от външната политика на страната ще е концентрирана в ръцете на ГЕРБ-СДС.

„Искаме след ротацията както и ГЕРБ-СДС, така и ние да имаме възможност по институционален път да работим, защото се получава тази концентрация на външен досег изключително в ГЕРБ-СДС”, заяви Минчев.

Той отчете, че в декларацията за съвместно управление не е записано кой какъв ресор ще получи след ротацията.  Минчев изрази очакване единствените предстоящи избори да бъдат тези за Европейски парламент.

„Не мисля, че избори ще доведат до някаква по-позитивна ситуация или мнозинство, което ще очертае по-лесно управление”, заяви Минчев.

Според него от резултатите на правителството и мнозинството в НС ще зависи дали ще има и друга ротация след тази през март.

Минчев каза още, че в момента не е фокус на работа подписването на коалиционно споразумение.  Той допълни, че очаква минимални промени в състава на Министерския съвет. „Не мога да кажа конкретни имена, докато всичко не е договорено и официализирано”, заяви Минчев.

Той заяви, че очаква идната седмица да бъде първото заседание на комисията, която да установи фактите и обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Минчев е председател на новосформираната комисия. Той коментира, че вътрешният министър Калин Стоянов ще бъде поканен да информира депутатите по случая. „Той е бивш директор на ГДБОП, така че и по тази линия може да даде допълнителна информация, той ще бъде канен, Борислав Сарафов също. На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде поканен за изслушване в комисията, Минчев заяви: „Може да бъде поканен, той е народен представител, и сам може да дойде”.