РАЗГЕЛЕ: Назална ваксина срещу COVID спира разпространението

Препаратите, впръсквани в носа и устата, могат да бъдат ключови за контролиранена респираторните заболявания

Здраве
10:37 - 01 Август 2024
1426
РАЗГЕЛЕ: Назална ваксина срещу COVID спира разпространението

Назална ваксина срещу КОВИД-19 спира разпространението на инфекцията, съобщи електронното издание "Юрикалърт", като цитира изследване на американски изследователи, съобщава БТА.

Проучване при хамстери показва, че препаратите, впръсквани в носа и устата, могат да бъдат ключови за контролиране на разпространението на респираторни заболявания.

Според специалисти от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис ваксините от следващо поколение, насочени към местата на проникване на вируса - носа и устата, може да направят това, което традиционните инжекции не успяват: да ограничат разпространението на респираторните инфекции и да предотвратят предаването им.

Учените доказват твърденията си, като използват назална ваксина срещу КОВИД-19, базирана на технология на Вашингтонския университет. Те имунизират хамстери, които са развили инфекции, но не предават вируса на себеподобни, прекъсвайки цикъла на разпространение. Одобрена за прилагане ваксина, която се инжектира, не успява да предотврати разпространението на вируса, отбелязва "Юрикалърт".