РАЗКОЛ! Доктори от "Софиямед" се джафкат заради ваксините

Здраве
18:00 - 21 Януари 2022
11940
РАЗКОЛ! Доктори от "Софиямед" се джафкат заради ваксините

Ковид ваксините всяха разкол в частна болница, известна с медицинската сестра, поставила трите игли на редица държавници, сред които лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. Интервю на бившия заместник на ген. проф. Венцислав Мутафчийски - инфекциониста доц. Георги Попов, дадено пред БНР в началото на седмицата, предизвика разнобой в клиниката.

В края на 2021 г. Попов се прехвърли от ВМА в "Софиямед". В разговор с журналист от обществената медия той обяви настоящите препарати, ползвани за защита срещу тежкото заболяване, за компрометирани и посъветва онези, които все още не са се имунизирали, да изчакат новите ваксини.

Без да споменава името на френски биотехнолиген гигант, инфекционистът намекна, че има доверие в разработваната от него инактивирана ваксина. Това предизвика остър отпор от научните среди, а в една от фейсбук групите, изиграла огромна роля в информационната кампания в полза на имунизацията, Попов бе обвинен, че приглася на антиваксърите.

Днес задочно негов колега от същата болница влезе в спор и заяви: "Ще бъда възпитано краен и ще кажа, че лекарите, които разпространяват невярна информация за ваксините, не ги считам за колеги". Анестезиологът д-р Иван Колчаков каза още, че не познава работещ медик в интензивно отделение с ковид пациенти, който да е изразил мнение против ваксините. "Ние работим на границата между живота и смъртта. А антиваксъри са колеги от други специалности", отсече той.

Той подчерта, че не е имал контакт с такива "колеги" и не желае да има, защото техните позиции са позиции на средновековния европеец и няма професионална основа за спор.

Според запознати с изненадващия ход на доц. Попов да се премести от ВМА в "Софиямед" стоят търкания между него и началника на държавната болница ген. Мутафчийски.