Разкриха нередности около пристанище "Карантината"

Актуални новини
13:51 - 05 Март 2021
2212
Разкриха нередности около пристанище "Карантината"

Заради нередности около проекта за модернизация и реконструкция на пристанище в местността „Карантината“ във Варна, Антикорупционният фонд е сезирал Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“. 

Проектът е на стойност 14 милиона лева, уточняват от неправителствената организация. 8 от 14 -те милиона са безвъзмездно европейско финансиране, а останалите са за сметка на местния бюджет.

От Антикорупционния фонд уточняват, че според мярката „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“  е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи.

Община Варна обаче, твърдят от фонда, като се позовават на журналистическо разследване, използва проекта за изграждането на напълно ново пристанище, което, при това, се използва не за домуване на рибарски кораби, а на круизни яхти. 

От там обясняват, че строителството на пристанището започва миналия май на място, за което местните хора, архивни снимки и сателитни изображения, свидетелстват, че  е било тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, където единствената конструкция е била метален мостик, който навлиза на 30-ина метра в морето.

„Ще следим реакцията на отговорните български и европейски институции и ще направим всичко възможно интересите на българските и европейските данъкоплатци да бъдат защитени по най-добрия начин“, коментира сигнала до АФКОС Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.