Разкритие на Lupa.bg: Пламна война в БСП

Политика
13:48 - 16 Юли 2019
21156
Разкритие на Lupa.bg: Пламна война в БСП

Жестока война пламна в БСП три месеца преди местните избори, докладва само пред Lupa.bg източник от „Позитано” 20. В основата на скандала е бившият регионален министър Асен Гагаузов, окйто в няколко региона натиска свои хора да са кандидат-кметове.

Засега от вътрешнопартийната битка са засегнати Сливен, Ямбол и Шумен, точно регионите, за които бе назначен да отговаря преди две седмици, когато Гагаузов стана част от Изпълнителното бюро на Столетницата.

Само  преди два дни се размениха първите изтрели от враговете с партиен билет, обясни информаторът ни. Канонадата се разигра в Шумен, където се проведе съвещание на БСП. На сбирката не са присъствали двама от хората с тежка дума - Драгомир Стойнев и Кирил Добрев, защото били във Варна, за да свалят Борислав Гуцанов. Тандемът пробвал да изрита от поста му в Шумен и Димитър Дъбов – Дъбчето, но без успех.

Новина е и, че социалистите поръчали специално социологическо проучване на „Галъп”, резултатите от които са били основа за вътрешнопартийната чистка. За Сливен, след като прочели доклада на социолозите, топ социалистите разбрали, че бившият кмет Кольо Милев е със сериозна преднина пред останалите претенденти за кандидат-кметове.

Асен Гагаузов обаче бил против Милев отново да се впусне в битка на местния вот и избухнал тежко: „Какъв е ген. Кольо Милев, той е неизбираем, тук трябва да сложим млад човек”. Екс министърът бил заложил на Минчо Афузов, производител на вино. Баща му бил сред основателите на винпромите в Нова Загора, Ямбол, Карнобат, Сливен, избата в Кортен, прословутата ракия „Сливенска перла” била негово изобретение.

Минчо Афузов проектирал и оборудва винарски изби в България, Македония, Косово и т.н. По програма взел 2 млн. лева, за да си направи шато в с. Калояново, след Карнобат.

Асен Гагаузов настоява именно винарят да е кандидат за кмет на Сливен от листата на БСП, бившият депутат дори си тръгнал ядосан от партийната сбирка и отказал да пътува до Варна с целия БСП-екип.

„Корнелия не успя да реагира, увисна ѝ ченето от бурната реакция на Гагаузов. С тая си реакция Асен си подписа присъдата – аут от Изпълнителното бюро на Столетницата, където влезе буквално преди дни”, категоричен е нашият източник.

Бившият регионален министър, назначен да отговаря за Сливен, Ямбол и Шумен, поискал и Бургас, но Атанас Зафиров поел морския град. „Гагаузов не иска Шумен, защото има опасност да влезе в конфликт с богаташа Димитър Дъбов, което няма да е добре за него”, докладва информаторът ни.

Другият проблемен град е Ямбол. Тук единият вариант за кмет била общинската председателка на БСП Катя Георгиева. Групата около Румен Овчаров и бившия ямболски депутат Стоян Проданов обаче натиска за Валентин Ревански, съсобственик на „Диана кабел” и собственик на радио и телевизия „999”, бивш национал по волейбол. Негов братовчед е Радослав Ревански, кметът на Белица от ДПС.

„Мандрата „Сакарела” е собственост на Валентин, негов е и на хотелският комплекс „Боровец” над Ямбол. Ревански бе и сред организаторите на протестите срещу бежанците в Странджа, много харесван от социалистите в региона”, ясен беше социалистът, фен на Lupa.bg.

Асен Гагаузов обаче се разгневил и срещу кандидатурата на Валентин Ревански, когото местните смятат, че може да е печеливш ход от страна на БСП.

„Конфликтът реално е между Асен Гагаузов и Кольо Милев, един от най-добрите кметове на Сливен въобще. Причината е, че по масонска линия Гагаузов има допирни точки с големи работодатели в региона, с герберката Десислава Танева, и иска да си прави своите игри. Ако отново Кольо Милев стане управник, няма да минават задкулисните договорки, защото екс кметът е военен човек и не търпи да го водят за носа”, отсече нашият източник.