Размина ни се: Пожарът в АЕЦ "Запорожие" вече е загасен

Атаката с дрон и последвалите експлозии няма да имат въздействие върху ядрената безопасност

Украйна
08:30 - 12 Август 2024
1132
Размина ни се: Пожарът в АЕЦ "Запорожие" вече е загасен

Експерти на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) са чули няколко експлозии, след което са видели гъст черен дим да се издига над северната част на АЕЦ "Запорожие". Те са били информирани от руското ръководство на централата, че е имало предполагаема атака с дрон по една от охладителните кули.

Това стана ясно от официалното изявление на МААЕ, която е базирана във Виена, но има екип от експерти в централата. Веднага след пожара на територията на контролирания от руските сили АЕЦ Москва обяви, че той е предизвикан от украинска атака, докато президентът Володимир Зеленски настоя, че инцидентът е руско дело. От украинската Никополска военна администрация дори допуснаха, че черният дим може да е предизвикан от запалване на гуми с цел предизвикване на паника сред населението.

От МААЕ успокояват, че пожарът в периметъра на Запорожката ядрена централа няма да има въздействие върху ядрената безопасност. Същото заяви и руското ръководство на централата. "Росатом" обяви, че пожарът вече е изгасен. Украинската ядрена компания "Енергоатом" заяви, че една от охладителните кули на централата и друго оборудване са били повредени. "Росатом" също съобщава за повреда на охладителната кула, но добавя, че тя не е била действаща.

По разпореждане на руския президент Владимир Путин са засилени мерките за бдителност и внимание към обекти от стратегическата инфраструктура, в това число и в Запорожка област, предаде ТАСС, като се позова на назначения от руските власти областен управител на областта Евгений Балицки. Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко също коментира, че "следи отблизо" ситуацията от мониторингови станции в близост до обекта. "Няма опасност от експлозия на пара или други последствия", добави той.

От началото на конфликта централата се намира в много опасно положение. Москва многократно е обвинявала украинските сили в умишлено бомбардиране на съоръжението, което Киев отрича. От своя страна Украйна обвинява Русия, че е милитаризирала обекта, като е инсталирала тежки оръжия в периметъра на електроцентралата.

МААЕ неведнъж е призовавала за сдържаност, опасявайки се, че "неразумните" военни действия могат да предизвикат "голяма ядрена авария".