Разпоредиха мерки срещу африканската чума по свинете в Кюстендилско

Съществува риск от поява на заболяването и при домашни животни

Новини
15:56 - 14 Април 2024
1393
Разпоредиха мерки срещу африканската чума по свинете в Кюстендилско

Разпоредени са мерку срещу африканската чума по свинете в Невестинско, след като преди 10  дни при изследване на материал от намерена мъртва дива свиня в землището на село Кадровица е установен геном на вируса, казаха от Общината.

Съществува риск от поява на заболяването и при домашни свине поради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня, беше казано на заседание на областната епизоотична комисия.

За намерения заразен материал от дива свиня са уведомени кметовете на всички села в общината, каза зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов

До този момент в ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали за съмнение или клинични признаци на заболяване при домашни свине, отглеждани във фамилни ферми или лични стопанства. За периода от началото на ловния сезон 2023 - 2024 г. до този момент на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви свине (с 400 бр. по-малко от предишния ловен сезон), които са изследвани и са отрицателни по отношение на заболяването АЧС. 

Кметовете на общини да свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове поне по един ветеринарен специалист.