Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

САЩ
14:14 - 28 Март 2024
1870
Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Срутването на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор вероятно ще доведе до многомилиардни застрахователни загуби, каза председателят на търговския застрахователен пазар Lloyd's of London, цитиран от Ройтерс.

Големият контейнеровозен кораб "Дали" под флага на Сингапур, който отплава от пристанището на Балтимор към Коломбо, Шри Ланка, съобщи, че е загубил мощност и способност да маневрира, преди да се забие в опорния пилон на моста във вторник.

Ударът доведе до срутване на по-голямата част от моста в устието на река Патапско, блокирайки морските пътища и доведе до затварянето за неопределено време на пристанището на Балтимор, едно от най-натоварените на източното крайбрежие на САЩ.

Трагедията може да доведе до 4 милиарда долара застрахователни искове, каза Morningstar DBRS.

Твърде рано е да се даде цифра за общата застрахователна загуба, каза застрахователен бос пред Ройтерс, но добави, че ще бъде "много изненадан", ако събитието не доведе до многомилиардна загуба, добавяйки, че "трагедията има капацитета да се превърне в най-голямата единична морска застрахователна загуба досега".

Предишната рекордна морска загуба беше от катастрофата на луксозния круизен кораб Costa Concordia през 2012 г.

Lloyd's, която има повече от 50 фирми-членове, е активна на пазарите на морско и имуществено застраховане, които се очаква да бъдат изправени пред големи искове от щетите по моста и смущенията в работата на пристанището.