Разширяват незаконно столична детска градина?

Забавачката в "Изток" нямала документи, има конфликт и с кадастъра

Общество
12:57 - 28 Юли 2023
5622
Разширяват незаконно столична детска градина?

Незаконно било разширяването на столична детска градина, разкриха в сигнал до "Господари на ефира" родители на малчугани, записани там.

Става въпрос за ДГ “Здраве”. Там през есента на 2022 столичният кмет Йорданка Фандъкова и районният кмет д-р Делян Георгиев направиха първа копка на разширение, позволяващо добавянето на нови три групи в детското заведение.

След като разбират за предстоящото разширение родители решават да проверят какъв е проектът за него. Уви, оказва се, че при първата копка няма внесени строителни книжа. Съответно работите са започнали в разрез със законите и наредбите. Но притесненията не приключват дотук.

Месец по-късно обектът получава разрешение за строеж, в което е ясно упоменато, че строителството ще представлява дострояване на етажи към съществуващ корпус на детската градина. Но се оказва, че плановете на общината са по-различни. Оттам решават да построят в настоящия двор нова сграда. За тази идея родителите разбират през февруари, когато дворът на градината се превръща в сечище – отсечени са десетки дървета и са унищожени площадките за игра на децата.

По-детайлна проверка в Кадастъра показва, че една от сградите в градината е отделена в друг парцел. Именно тази сграда и групите в нея биха останали без пространство за игра, ако на мястото на площадките до нея се построи ново крило на градината. Това обаче не притеснява общината. Причината – сградата е в друг парцел. Така се избягват законовите изисквания, твърдят родителите.

Родителите се надяват Общината да направи така, че да се осигури достатъчно място за отдих и игра на всички групи. И настояват за проверки.