Разследване на Lupa.bg: Адв. Петрова от Медицинския съвет с издънка при омбудсмана?

Юристката е напуснала Константин Пенчев заради несправяне с работата, твърдят нейни колеги

Общество
16:30 - 24 Март 2020
23651
Разследване на Lupa.bg: Адв. Петрова от Медицинския съвет с издънка при омбудсмана?

Адвокат Мария Петрова, станала част от новия Медицински съвет, е работила при бившия омбудсман Константин Пенчев, от когото обаче си е тръгнала. Бивши нейни колеги твърдят пред Lupa.bg, че не се е справяла с работата си като експерт по здравните въпроси и е напуснала.  

За Мария Петрова е известно също, че е собственик на сайта lexmedicabg.com. Той се списвал от нейната майка, която имала медицинско образование без обаче да го е практикувала.

Друго, което се знае за юриста, е повече от впечатляващо. Тя е завършила медицина в МУ – София. След това е учила Право в Юридическия факултет Софийски университет "Св. Климент Охридски". Има завършен здравен мениджмънт и обществено здраве в Медицински университет – София. Специализирала е в Англия, Германия, Австрия и Франция в области като „Медицинско право", "Европейско здравно право", "Здравна медиация и разрешаване на конфликти в здравеопазването", "Правни аспекти на медицинските/лекарските грешки".

Работила е като правен консултант в неправителствени организации – Национална пациентска организация, Български Хелзинкски комитет, УНИЦЕФ и др.Била е правен консултант на "Партньорство за здраве", консултативен орган към Министерски съвет правен експерт към Европейската комисия в ресор електронно здравеопазване.
Член е на Софийска адвокатска колегия и Международния съюз на адвокатите. Член е на Световната асоциация по медицинско право; два пъти отличена като „Най-добър млад учен в сферата на медицинско право“ на Световните конгреси по медицинско право – Баку – 2017 г.; Тел Авив – 2018 г. Лектор и преподавател в областта на медицинското и здравно право в страната и чужбина, като преподава на медици и юристи; Автор е на редица статии в областта на медицинското и здравно право.

Дано всички тези квалификации, които е придобила, й помогнат в борбата с коронавируса.

Колега на адв. Петрова е доц. Росен Калпачки. Той е началник на Клиниката по нервни болести в "Св. Анна". По същия начин като юристката той е с множество обучения и специализации. Притежава от 2013 г. научна и образователна степен “Доктор” от  Медицински Университет – София, има обучение по доплерова сонография в Медицински университет, след това е получил документ за рехабилитация на мозъчно-съдовата болет в Прага и др.

Росен Калпачки освен че е лекар, той е и фотограф. За тази своя "втора професия" той се похвали преди време във Фейсбук: „Един приятел и мой учител във фотографията ми подари интересно немско апаратче – Bermina.

Ето и част от фейсбук изложбата на медика: