Разследване на Lupa.bg: Бежанци сеят COVID-19?

У нас
20:20 - 13 Март 2020
8590
Разследване на Lupa.bg: Бежанци сеят COVID-19?

„На километри от границата ни с Гърция се прави бежански лагер. Мигрантите ще са много близо до Петрич и Сандански. Представете си да скочат в река Струма какво може да стане. Положението не може да се контролира". Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод изграждащият се бежански лагер на българо-гръцката граница.

„Никой не знае дали мигрантите на браздата няма да са носители на коронавируса. Няма информация дали ще са изследвани”, допълни експертът.

По думите му Иран е заразила Близкия Изток с COVID-19. По официални данни петима ирански министри вече са болни, 15 депутати и внукът на Хеменеи също. Реалният брой на покосените от опасния вирус обаче се пази в тайна. Предполага се, че е голям. Вече има изкопани масови гробове, в които се хвърлят починалите хора. Главният прокурор е заплашил, че всеки, който разпространява истината за заразата, ще бъде подложен на наказателна отговорност „с непоправими последици”.

„Турция също пази в тайна случаите на коронавируса. Официално е обявила, че само двама души са пострадали от него. Това е абсурд”, категоричен е проф. Чуков.

Не може на 100% да се каже дали коронавирусът от Близкия Изток ще дойде у нас. Регистрираните болни в България са донесли заразата от Италия. Вече имаме и смъртен случай заради контакт с хора, завърнали се от Ботуша.