Разследване на Lupa.bg: Чужди служби участвали в залавянето на кокаина в „Слатина”

У нас
12:39 - 15 Май 2020
4464
Разследване на Lupa.bg: Чужди служби участвали в залавянето на кокаина в „Слатина”

Залавянето на 500 кг кокаин в софийския квартал „Слатина” в края на януари е част от международната операция “TORTA AHOGADA“, в която участва и ГДБОП, научи Lupa.bg от източници от разследващите служби.

В продължение на месец спецченгета са посещавали борсата за плодове и зеленчуци в квартал „Слатина”, за да открият скритата пратка кокаин. Те са вземали за проверка по един-два кашона всеки ден и така са се натъкнали на огромното количество дрога на стойност 70 млн. лв., разкриха нашите източници.

След България международната операция “TORTA AHOGADA е проведена и в други страни - Испания, Нидерландия и Колумбия. Тя е продължила до 14 април. Общото количество открит наркотик е 1 тон.  

Престъпната организация, съставена от български, испански, колумбийски и нидерландски граждани, e контролирала изграден и функциониращ канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се e осъществява под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като наркотичното вещество – кокаин, е било укрито в превозваната стока.

Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. В хода на разследването е установено, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.