Разследване на Lupa.bg: Герман Костин излиза на свобода ?

Анализът на ДНК пробите е под въпрос, няма достатъчно веществени доказателства, че той е убил малкия Никита

Ексклузивно
16:15 - 21 Август 2019
8590
Разследване на Lupa.bg: Герман Костин излиза на свобода?

Обвиненият за убийството на 5-годишния Никита Плотников Герман Костин може да не лежи дълго в затвора, тъй като няма достатъчно веществени доказателства, които да го уличат, че е извършил престъплението, научи Lupa.bg. Освен това съдът на втора инстанция постанови, че има пропуски при водене на процеса срещу руснака, което също може да допринесе за предсрочното му пускане от затвора или пък за пълното му оневиняване.

Взетите проби от убитото момче, както и от предполагаемия убиец не доказват на 100 % кой е извършителят на престъплението. Оставените отпечатъци по кърпата, с която е бил увит умъртвения Никита, били на повече хора, което оневинява донякъде Герман Костин, научи Lupa.bg. Дали руснакът е имал съучастници или просто нашите криминалисти не са се погрижили веществените доказателства да останат непокътнати е въпрос, чийто отговор ще посочи истинските убийци на детето.

„Кърпата е изследвана в частна лаборатория, а не в Института по криминалистика”, каза лаконично пред Lupa.bg. защитникът на Костин адв. Капка Гергинова. По информация на медията, лаборантите в Института по криминалистика били категорични, че по кърпата има отпечатъци на повече хора и не може да се направи точен профил. Именно това била причината пробите да отидат в частна лаборатория за допълнително изследване.  


На 20 март 2015 г. в района на село Пасарел бе намерен трупа на 5-годишния Никита. Детето бе натикано в куфар и изхвърлено в яз. Искър. Край Приморско пък беше намерена мъртва неговата майка Ана Леонтиева. За смъртта на майката и детето беше обвинен Герман Костин. Той получи миналата година доживотна присъда.

Още тогава неговият защитник Капка Гергинова заяви, че доказателствата, които е събрало държавното обвинение, са едни "некачествено събрани доказателства". Костин обжалва присъдата си пред апелативните магистрати. Те заявиха, че съдебният акт на Софийския градски съд е бил постановен след съществени нарушения на процесуалните правила и отмениха доживотния затвор.