Разследване на Lupa.bg: Карат ветеринарите да борят африканската чума без пари

У нас
16:20 - 18 Февруари 2020
2922
Разследване на Lupa.bg: Карат ветеринарите да борят африканската чума без пари

Зам.-земеделският министър Янко Иванов обяви, че вече всяко село ще си има ветеринарен лекар след приетите от парламента на 14 февруари промени в Закона за ветеринарна медицина. Целта е да се спре по този начин африканската чума по свинете. Д-р Вяра Гришина смята, че тази мярка не само е спорна и няма да доведе до желания резултат, но и има силно съмнителен ефект спрямо правата на ветеринарните лекари.


"У нас има над 5000 населени места, а ветеринарните лекари, практикуващи със селскостопански животни, са едва 700. Т.нар. отговаряне за определено място всъщност се изразява в това да обикалят селата, да следят и докладват на БАБХ кой отглежда незаконно прасета и други животни. Все още няма никаква яснота дали и как тази дейност ще се заплаща на лекарите, но отсега е ясно, че те имат задължението да обикалят разпределените им територии по график, определен от Агенцията. Ако не си вършат работата, т.е. не са съобщили за нерегистрирани животни следват глоби от 2000 до 4 000 лв.", обясни д-р Гришина.

По думите й никой не знае кой гледа прасета, а и никой няма интерес тези хора да бъдат изведени на светло, защото това би довело до народно недоволство. „По закон трябва да си купиш прасе от регистрирана ферма. А колко у нас регистрирани фермери продават прасета?”, попита риторично медикът.

Според нея заради липсата на контрол свинската чума се разпространява. Земеделското министерство се опитва да направи ветеринарите отговорни за новите случаи на заразени прасета с промените на Закона за ветеринарноомедецинската дейност. Според писмо на областния председател на Българския ветеринарен съюз в Пловдив никой от медиците няма право да откаже да поеме ангажимент за определено населено място, ако иска да изпълнява държавната профилактична програма. Ако не се съгласи, му се прекратява договора с Областна дирекция по безопасност на храните и той практически остава без работа.

„Това е абсолютен шантаж и диктат. Част от областните председатели на Българския ветеринарен съюз са изпратили писма, с които изискват от лекарите до края на седмицата да си изберат села, за които да отговарят. Карат те защото вероятно се страхуват от нещо или пък нещо им е обещано”, предположи д-р Гришина.

„Новите мерки изглеждат като опит за прехвърляне на проблема от болната на здравата глава!”, категоричен е зоомедикът.