Разследване на Lupa.bg: Къро подготвял атентата срещу Гешев?

Престъпният бос е изпълнявал поръчка, заради която е разстрелян

Ексклузивно
14:09 - 25 Май 2023
12102
Разследване на Lupa.bg: Къро подготвял атентата срещу Гешев?

Подземният бос Красимир Каменов-Къро е замесен в опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници. Той е подготвял атентата, но поръчителят е друг. За да не се стигне до човека, който иска да сплаши или убие обвинител №1, е разстрелян издирвания с червена бюлетина престъпник. 

Доказателство, че Къро има пръст в покушението срещу главния прокурор, дава и самата прокуратура. През март от държавното обвинение обявиха, че при обиски са били открити бележки и флашки със записи на телефонни разговори - общо 15 броя, в които участват петима души. Според описанията на файловете един от участниците в тях е Красимир Каменов - Къро. В записите се споменават имена като "Цецо от Белград", който плащал за американски лобисти; Бобока (верояно се визира Пламен Бобоков - б.р.); говори се и за 400 000 евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР. Споменато е и името партия "Продължаваме промяната", говори се също за "Кирчо, Асенчо и "Кокорчо". В част от записите се говори, че Гешев е "пътник". Участниците обсъждат и визитата му в САЩ, като се намеква, че има организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно. Казва се също, че "трябва да бъде сготвен много добре". 

Журналистът Димитър Стоянов, който Гешев нарочи, че е близък до Къро, публикува следния пост в социалните мрежи: "Още преди 3 месеца беше ясно, че за Красимир Каменов - Къро има поръчка. Спрягаше се една руска групировка. Не е като да липсват поводи за това убийство. Вчера Каменов беше много опасен източник на информация. С голяма доза сигурност ще ви кажа, че днес е убит ключов свидетел по разследване на чуждестранна юрисдикция. И това няма да се размине току-така. Моята хипотеза е, че One coin продължава да е смъртоносен!"

Днес Красимир Каменов-Къро и семейството му са били убити в Кейптаун. Той, съпругата му, детето им и детегледачката му са разстреляни в дома им.

През март Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година.