Разследване на Lupa.bg: Кокаинът от Студентски град - част от аферата в „Слатина”?

У нас
13:50 - 08 Юни 2020
3263
Разследване на Lupa.bg: Кокаинът от Студентски град - част от аферата в „Слатина”?

Намереният в Студентски град и село Долни Богров кокаин не е изключено първоначално да е бил импрегниран в кашони, подобно на заловения на зеленчуковата борса в „Слатина” в края на януари,  предположи пред Lupa.bg Тихомир Безлов, старши анализатор в Програма "Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията.

„Част от наркотика в Студентски град е с чистота 65-70%, което може да е вследствие на извличането му от кашоните с цитрусови плодове. Най-вероятно задържаните с дрогата са осъществявали логистиката”, посочи експертът и допусна, че те може да не са се познавали, иначе са щели да се издадат.

По думите му заловеният кокаин е пренесен от Колумбия. Възможно е да е дошъл от Перу или Боливия. Безлов отбеляза, че през България минава по-голяма част от хероина. Доказателство за това е залавянето на 25 май на „Капитан Андреево” на 100 килограма от наркотика.

Два дни след акцията на границата ни с Турция в Студентски град полицията спипа 33-годишния Николай Петров с 40 кг кокаин. Дрогата бе скрита в два сака, разпределени в пакети. При обиска на апартамента на наркопласьора бяха открити още 320 кг.  
Впоследствие бе арестуван и обвинен в помагачество на Петров Манол Николов. Той е с ампутиран крак и протезата му е намерена в жилище в Студентски град. Пенсионер е по болест.

На 5 юни бе разбит втори склад за кокаин в Долни Богров като продължение на акцията в Студентски град.