Разследване на Lupa.bg: Лумналите складове край Елин Пелин произвеждали ли са устройства за унищожаване на ракети?

Имало ли е риск взривовете снощи да подпалят самолет?

Общество
15:45 - 26 Юли 2024
10450
Разследване на Lupa.bg: Лумналите складове край Елин Пелин произвеждали ли са устройства за унищожаване на ракети?

Все още се чуват гърмежите от възпламенената складовата база с фойерверки край Елин Пелин. Най-рано 24 часа след последния пукот представители на МВР ще влязат в нея. В момента на мястото има силен пожар. „Складът, който не е засегнат, е този, в който се съхраняват 2 тона тротилов еквивалент”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов постави въпроса щом като тези складове съхраняват фойерверки, защо в тях има тонове тротилов еквивалент.

Дали пък не става въпрос за производствена дейност? Иво Атанасов обясни, че красивият светлинен ефект от фойерверките се получа и при използване на топлинни примамки за отклоняване на ракети.  

„Такива топлинни примамки се прилагат във всички горещи точки на света, където има сражения. Русия дори е модернизирала ракетите си Х-101 с топлинни примамки за противодействие на преносими зенитно-ракетни комплекси”, обясни Иво Атанасов.

По думите му гърмящите складове край Елин Пелин се намират твърде близо до летище „София”. Имало е риск да бъде взривен самолет снощи, но Слава Богу това не се е случило.  

49-годишният  инж. Петър Шишков почина след аварията в складовете, а 20-годишната му дъщеря е с опасност за живота. В момента спешно търсят кръводарители за нея. Момичето е настанено в „Пирогов” с 85% изгаряния. То е с обширни изгаряния и с инхалации заради отровните газове. Това каза на брифинг проф. д-р Николай Габровски.

По информация на МВР в складовата база все още има двама човека. Това са 22-годишният син на собственика на фирмата и мъж на 60 години.

Трагедията в "Миджур"

Случаят от Елин Пелин напомня много на експлозията в завод „Миджур“, в който се утилизираха боеприпаси. Аварията се случи на 1 октомври 2014 година в село Горни Лом. Тогава загинаха 15 души, сред които и синът на собственика Валери Митков - Емил. За трагедията до ден-днешен няма наказани.