Разследване на Lupa.bg: Натровените 22 деца пипнали стафилококи от персонала?

Крими
19:15 - 21 Ноември 2019
3856
Разследване на Lupa.bg: Натровените 22 деца пипнали стафилококи от персонала?

Училищният стол, в който са се хранили заразените със стафилококи 22 деца от ямболското село Хаджи Димитрово, е бил с лоша хигиена. Освен това персоналът в него не е имал здравни книжки. Това заяви пред Lupa.bg държавният главен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му в стола са липсвали дезинфектанти, което е предпоставка за възникването на различни инфекции.

Д-р Кунчев предполага, че кетеринговата фирма, която доставя храната в училището, е спазила всички изисквания за правилно съхранение. „Замърсяването на ястията става или по време на транспорта или при сипването им в съдове”, обясни здравният инспектор.

„Възможно е персоналът да е пренесъл стафилококите. Те се намират по кожата на хората, както и по различни повърхности. „Ако храната се остави за 1-2 часа извън хладилника, стафилококите попадат в нея”, разкри медикът. Той допълни, че бактериите предизвикват повръщане и силни болки в корема. За щастие възстановяването протича бързо.

22 дeцa бяхa приeти в ямболската бoлницa във втoрник вeчeртa cъc cимптoми нa хрaнитeлнo oтрaвянe. Учeницитe ca нa възрacт мeжду 7 и 12 гoдини. Вcички тe пoceщaвaт училищeтo в ceлo Дрaжeвo, нo живeят в Хaджи Димитрoвo.