Разследване на Lupa.bg: Недостигат хора за гасенето на пожарите

Има желаещи да станат огнеборци, но МВР не отпуска щат, заяви шефът на синдиката Венцислав Станков

Общество
11:30 - 22 Август 2019
9559
Разследване на Lupa.bg: Недостигат хора за гасенето на пожарите

"Пожарникарите преко сили гасят многобройните огньове в страната. Техният брой е крайно недостатъчен, но няма политическа воля да се назначат още огнеборци. Необходими са още 2400 човека, за да се работи по-леко и успешно". Това заяви пред Lupa.bg инж. Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите.

„В момента с природните стихии се борят 5 500 човека. Този брой е много малък, тъй като от 2011 г. Пожарната пое функциите и на Гражданска защита. 1720 души от Гражданска защита преминаха в редиците на огнеборците, останалите бяха съкратени”, припомни шефът на синдиката.

 Той увери, че има много желаещи да упражняват неговата професия, но МВР не отпуска щат. Оправданието е, че няма достатъчно пари в бюджета за това.

 „Ще ставаме свидетели на още много природни бедствия заради климатичните промени. Това се съобщава в доклад на ЕК. Нали виждате, че в единия край на страната има пожари, а в другия наводнения”. И за да се овладеят, трябват още хора”, категоричен е Станков.

Статистиката сочи над 1200 пожара са избухнали за последната седмица. За същия период са проведени 10 000  акции, при които са спасени над 400 души. Над 36 000 сигнала за произшествия са подадени от началото на годината.