Разследване на Lupa.bg: Обирджиите на инкасото на „Струма“ ударили касов център на БНБ?

Общество
19:50 - 22 Април 2021
6750
Разследване на Lupa.bg: Обирджиите на инкасото на „Струма“ ударили касов център на БНБ?

Обирджиите на инкасото на автомагистрала „Струма“ са действали още през 2017 г. Първият им голям удар е извършен пред касов център на БНБ и Дружеството за касови услуги в столичния квартал „Овча купел“ 2, предположи пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

„Почеркът на кражбата е един и същ - носенето на късо и дълго оръжие, ударът на охранителя през лицето... Единствената разлика е, че през 2017 г. нападателите са били трима, а сега са четирима. При обира пред касовия център на БНБ и от Дружеството за касови услуги бяха взети над половин милион. Случаят се потули и бе занижена откраднатата сума“, обясни Атанасов.

„Задължително трима души трябва да има в инкасо автомобила. Единият стои вътре, вторият охранява колегата си, който носи парите. Освен това гардовете трябва да са оборудвани с късо и дълго оръжие. За съжаление тези изисквания не са спазени. Охранителите са със заплати около 1000 лв. и нямат мотивация да бъдат бдителни“, посочи експертът.

Според него нападателите нямат съучастници. Последната спирка на инкасо автомобила е „Макдоналдс“. Охранителите са събрали парите от всички обекти в Перник и са се запътили към заведението. Маршрутът е познат и дори да бъде променен пак се стига до бистрото. Това улеснява крадците.   

Заради втория инкасо обир в рамките на 4 месеца в Перник шефът на местната полиция Димитър Попов най-вероятно ще бъде сменен, след като се сформира новото правителство. Възможно е окръжният прокурор Галина Антова също да бъде наказана, тъй като главният прокурор Иван Гешев е бил недоволен от работата й, научи Lupa.bg от източници в правораздавателната система.

Вчера маскирани и въоръжени нападатели обраха инкасо автомобил на автомагистрала „Струма“. Засега се счита, че е била задигната сумата от около 500 000 лева. Нападателите са били четирима. При обира е бил ранен един от мъжете от инкасо автомобила. Той е получил удар в лицето. След извършването на престъплението нападателите са избягали с автомобил с посока Дупница и все още се издирват.