Разследване на Lupa.bg: Опъвали чадър над Ковачки заради тока на властта?

Много трудно могат да се хванат енергийните злоупотреби на олигарха, смятат експерти

Ексклузивно
21:30 - 06 Февруари 2020
5962
Разследване на Lupa.bg: Опъвали чадър над Ковачки заради тока на властта?

Прокуратурата трябва да разследва не само италианския боклук на бизнесмена Христо Ковачки, но и близките до него дружества за търговия на ток на свободния енергиен пазар. От лятото работодателските организации настояват да се започне разследване на тези фирми. Това обаче не се случи. Според запознати причината е, че проверяваният в момента бизнесмен продава ток на всички държавни институции.

 „Народното събрание, президентството и Министерски съвет купуват енергия от Ковачки. В същото време той изкупува енергия от НЕК и я препродава. За съжаление, ако прокуратурата започне проверка на този бизнес на олигарха, много трудно ще установи злоупотребите му”, коментира пред Lupa.bg енергиен експерт, пожелал анонимност.

През юли 2019 г. четирите национално представителни организации на работодателите - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП пуснаха сигнал, в който се твърди, че предприятията на Ковачки по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренцията, като изкривяват пазара и създават необосновано високи цени.

Сигналът бе подаден точно в деня, когато България отново бе с най-скъпата електроенергия в цяла Европа. Постигната цена на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса е 118.73 лв./мВтч базова мощност. Това е по-високо дори от гръцката цена, към която се начисляват технологични разходи и други такси. За сравнение, в Румъния и Унгария цените са около 100 лв./мВтч, а в Западна Европа - около 80-90 лв./мВтч.

Очаквано Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да започне разследване на производители и търговци на електроенергия, които са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки и за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това. Доводът на антимонополният орган е, че официално компаниите, срещу които е сигналът, не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки.