Разследване на Lupa.bg: Сърбия взе на мушка „шпионина” Любен Григоров заради културния ни център в Босилеград

Българинът е офицер от резерва от бившата югославска армия

Крими
13:40 - 05 Декември 2023
3504
Разследване на Lupa.bg: Сърбия взе на мушка „шпионина” Любен Григоров заради културния ни център в Босилеград

Арестуваният от сръбските служби български „шпионин“ е 61-годишният Любен Григоров, организатор в българския културен център в Босилеград, сочи проверка на Lupa.bg.

Григоров е един от най-активните деятели на българския културен център. Той участва в реализирането на различни проекти на сръбското Министерство на културата по дигитализация на културното наследство на българите в Западните покрайнини и в издаването на вестника им „Братство“.

„Сърбия има за цел с подобни арести да създаде страх у българското население. По този начин ще накара младите хора да емигрират, а тези, които останат да не смеят да отстояват културната си българска идентичност. Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов има също проблеми с прокуратурата на Сърбия, без основание срещу него се води досъдебно производство за насаждане на етническа нетърпимост, само защото е организирал представяне на книгата на Едвин Сугарев - "Елегия на краището". Очаквам реакция от Външно за Любен Григоров. Нормално е да поискаме доказателства от Сърбия за това, в което той е обвинен. В момента той е в ареста и ще остане там 30 дни”, обясни пред на Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

Григоров е пенсионер, офицер от резерва от бившата югославска армия. Занимавал се е с търговия и е имал малък магазин. Той е обвинен, че е давал информация на българска организация за кадровите промени в сръбската армия, числеността на военните части, какво оръжие се използва.

Това не е първият случай, в който сръбските власти обвиняват България в шпионаж. През 2019 г. управляващите в Белград обвиниха страната ни, че е създала център на българска шпионска мрежа на територията на Сърбия.