Разследване на Lupa.bg: Старите водопроводи са развъдник на легионерската болест

Общество
13:30 - 22 Август 2019
8506
Разследване на Lupa.bg: Старите водопроводи са развъдник на легионерската болест

Старите водопроводи са развъдник на опасната бактерия легионела (Legionella pneumophila). Тя води до Легионела пневмония, треска Понтиак и стомашно-чревно разстройство. За това предупреди пред Lupa.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато се завръщаме от почивка, трябва да пуснем чешмите си за известно време да се изтече водата. През това време не бива да стоим в помещението или банята, за да не поемем от легионелата. Това трябва да правим, ако живеем в по-старо жилище”, обясни проф. Кантарджиев.


„Пневмонията, пречинена от легионелата, се лекува с друг вид антибиотици. Лечението е различно, защото болестта протича по нетрадиционен начин. Треската Понтиак също е вид пневмония, която минава по-леко. И стомашно-чревно разстройство може да се предизвика, но то е по-рядко срещано и продължава няколко дни”, изброи болестите, които причинява бактерията специалистът.

Засега у нас е регистиран само един човек с легионела. Той е озеленител и работата му е свързана с поливане. Така че е обяснимо защо бактерията го е разболяла.


Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през 1976 година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 148 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.