Разследване на Lupa.bg: Участвал ли е Дамян Войновски в писането на скандалната наредба за техническите прегледи?

Новият шеф на "Автомобилна администрация" е част от екипа на Techlab BG по време на назначаването му

Политика
15:15 - 08 Август 2024
2287
Разследване на Lupa.bg: Участвал ли е Дамян Войновски в писането на скандалната наредба за техническите прегледи?

Новият шеф на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски, който бе назначен тихомълком в понеделник, за което първа Lupa.bg писа, може да се окаже един от виновниците за хаоса с техническите прегледи. Скандалната наредба №Н-32, която спря от движение десетки по-стари бензинови коли, е гласувана през 2018 г., когато Войновски е участвал в управата на агенцията.

Новото в тази наредба е свързването на пунктовете за ГТП със системата на "Автомобилна администрация". Това стана по времето на Борислав Муеров, на когото преписаха всички проблеми с годишните технически прегледи.

Дали с идването Войновски ситуацията ще се промени? Едва ли. Неговото име не буди доверие в автомобилния бранш.

„Над 10 години този човек е в "Автомобилна администрация". По време на неговото управление бяха изведени няколко директори на агенцията с белезници за корупция, но той остана недосегаем. Как е възможно да бъде възстановен?, възмущават се превозвачи.

Те се опасяват, че с идването на Войновски нелоялните практики в "Автомобилна администрация" няма да бъдат прекратени. Самият той вероятно ще стане част от такава.

Два дни след назначаването му в "Автомобилна администрация" той продължава да е част от екипа на фирма "Техлаб БГ", на която предстои да бъде "определена от ИА „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията, като техническа служба на България за изпитвания на превозни средства от категории M1, N1 и O1". Едва вчера след като транспортният министър Георги Гвоздейков призна, че Войновски е новият шеф на агенцията, неговият телефон бе изтрит от карето за контакти на фирмата, сочи проверка на медията ни.

От транспортния бранш припомнят поредица от скандали, случили се по времето на Войновски в агенцията: 

През 2016 г. бе арестуван шефът на Агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, у когото бяха намерени 175 хил. лв. Освен него, задържани бяха още 12 служители на ИААА, а в цялата група са открити около 400 000 лв.

·       „В ДАИ се продават шофьорски книжки на ислямисти, които след като си платили за тескерето, напуснали страната“. Това гласи сигнал, който е изпратен до Жан-Клод Юнкер, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и ДАНС на 21 януари 2016 г. Това разкри служител на ДАИ часове след като в ареста попаднаха над 16 служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, заедно с шефа й Цветелин Цветанов. Сигналът е написан от Николай Колев-Босия и е стигнал до европейските лидери чрез чуждите посолства у нас.

·       Служители на Областен отдел “Автомобилна администрация” – Пловдив бяха признати за виновни за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г. в Асеновград и в Пловдив, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел “Автомобилна администрация” – Пловдив, приели подкуп, за да не съставят актове на три транспортни фирми при констатирани нарушения.

·       През 2018 г. всички служители в ИААА бяха задължени да попълнят декларации, че ще мълчат за случващото се във ведомството. Самите декларации са изключително скандални. В тях е записано, че "конфиденциална информация” е всяка информация, факти, данни и всички други въпроси, за които получа сведения пряко или косвено в резултат на моята работа в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Към този текст е вкарано и още по-абсурдно задължение, според което всички записки или бележки, направени на работното място, се считат също за "конфиденциални документи".

·       В началото на януари 2018 г. От ДАИ бе уволнен човекът, който е подавал сигнали за корупция във ведомството, благодарение на които органите реализираха серия арести на рушветчии от ведомството. За награда за съвестно изпълнение на служебните си задължения той разказва, че е бил подложен на тормоз от ръководството на агенцията, а след това и освободен от длъжност. 

·       През 2019 г. седем нови електронни административни услуги бяха представени от заместник-изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Дамян Войновски. Към днешна дата нито една от тях не работи.  

·       През 2020 г. Иво Кръстев, служител в ИААА разказва: „В продължение на 10 години разкрих 5 организирани престъпни групи, специализирали се в продажбата на шофьорски книжки. Благодарение на това, навремето се стигна до освобождаването на министъра на транспорта Александър Цветков. Това се случи на 18 май 2011 г. Само месец по-късно, отново заради сигналите ми, бе освободено цялото ръководство на Агенцията. По подаден от мен сигнал до Европейската комисия (ЕК) на 13 август 2013 г. се пристъпи и към ареста на шефа на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Валентин Божков. По време на акцията бяха задържани още 15 държавни служители. След това сигнали за корупция подадох и до 6 евродепутата от 6  различни европейски страни. Благодарение на тях бе сезирана ЕК. На базата на доказателствата, с които разполагах, ГДБОП започна работа с мен. В следствие на това бе арестуван директора на Изпълнителната агенция Цветелин Цветанов. Спомняте си, че в гардероба му бяха открити около 600 000 лева. Тогава журналистите нарекоха това място „Пещерата на Аладин“. Успях да разоблича и още една организирана престъпна група, вследствие на продължилата и след това съвместна работа с антимафиотите. На 7 юни 2017 г. бяха задържани шестима служители на ДАИ“.