Разследване на Lupa.bg: Втора градска опустя, останаха само младите медици

Актуални новини
21:43 - 19 Март 2020
7870
Разследване на Lupa.bg: Втора градска опустя, останаха само младите медици

Всички лекари и медицински специалисти, които са над 60 г., са напуснали Втора градска болница. Те се притесняват да останат, за да не се заразят с коварния коронавирус, разказаха пред Lupa.bg медици.

Никакви увещания да останат не са помогнали, тъй като болницата не е подготвена за борбата със смъртоносната зараза. В наличност са само два респиратора, които никога не са ползвани и медицинският персонал тепърва ще се учи да борави с него, споделиха лекарите.

По думите им в общинската болница е останал само младият персонал, тъй като рискът за живота им от коронавируса е по-малък, отколкото на техните колеги в пенсионна възраст.


Напусналите лечебното заведение не желаят открито да говорят за страховете и притесненията си, за да не бъдат обвинени, че създават паника и да бъдат подложени на наказателна отговорност.

„Във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихителна недостатъчност, няма дори осигурена апаратура и предпазни облекла”, призна преди 2 дни д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова в болницата ще бъде разкрито едно отделение за лечение на заразени с COVID-19. Директорът доц. Узунов е започнал реорганизацията на отделението по пулмология, което е с отделен вход и то ще заработи след като се гарантира необходимият персонал.


Снимки: Агнес Методиева