Разследване на Lupa.bg: Заловената в Румъния акула - замразявана за летния сезон у нас

Трите български кораба, арестувани в румънски води, давали рибата на ресторанти?

Новини
15:45 - 24 Март 2023
8839
Разследване на Lupa.bg: Заловената в Румъния акула - замразявана за летния сезон у нас

Три български риболовни кораба са задържани в териториалните води на Румъния за незаконен улов на акули. Новината беше потвърдена за lupa.bg от румънските власти. РК „ВЕНИ“, БС 041 и РК ИВА 1 са имената на плавателните съдове.

Оттам казват, че тези кораби са били засичани и друг път в румънски води. Северните ни съседи предполагат, че уловената акула се продава на ресторанти и се замразява чак за летния сезон, когато по родното Черноморие идват и много румънци.

Капитанът на единия кораб е информирал Министерството на външните работи и се очаква протестна нота, но не е сигурно дали ще се стигне до нея. 

Българските служби все още не са напълно запознати с точната ситуация и чакат материали от румънска страна.

Единият от корабите е от Варна, другите - от Каварна и Бургас, научи Lupa.bg, като в Румъния в момента текат разпити и ще се установи дали става дума за организирана престъпна група.

В момента граничната полиция на Румъния и други институции са в Констанца и извършват разследване на случая, като властите на северната ни съседка са категорични, че до ден два ще изнесат пълната информация.  

От ИАРА също ще излязат с официална информация, след като разследването приключи.

Единствената акула, приспособила се да живее в по-слабо солените води на Черно море, е с неясна съдба. Запасите й нама­ляват и тази тенденция засега не може да бъде овладяна.

Проблемът е, че повечето черноморски държави не дават данни за улова и това на практика не позволява да се въведе адекватно управление на вида, базирано на научни изследвания, каза експерт пред наш журналист.

Напрак­тика не може да се каже с точност какво е състоянието на вида, но за всички е ясно, че черноморската акула изчезва.

Акулите имат несъвършена пикоч­но-полова система. Те са много древни, съществували милиони години, преди да има костни риби. Затова и образуването на урината при тях е първично. Акулата изця­ло зависи от солеността на водната среда, в която живее. Има данни за епизодични появи на други видове акули в Черно море в миналото, но не може да се говори за трайна миграция.

Месото от акула е добро не само за пържоли, въпреки че е невероятно това отношение.

В кухнята можете да се справите с него по същия начин, както със свинско или говеждо месо, тоест, ако имате известна доза въображение, можете да приготвите почти всяко ястие от месо без излишни проблеми.