Разследване на Lupa.bg: Заради неплатен членски внос медсестри губят работа

Не е ясно къде отиват парите от членството, твърдят здравните работнички

У нас
19:40 - 05 Септември 2019
10335
Разследване на Lupa.bg: Заради неплатен членски внос медсестри губят работа

Медсестри се оплакаха пред Lupa.bg, че Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи упражнява натиск върху тях. По думите им, организацията години наред не е търсила от тях членски внос, а сега изненадващо е започнала да го прави. Те предполагат, че усърдното събиране на пари е заради масовите протести на здравните работнички.

"Хора от организацията обикалят болниците, за да търсят колеги с неплатен членски внос. Проблемът е, че ако той не се плаща, може да им се отнемат правата”, опасяват се медицински сестри. Те се питат къде отиват парите от членския внос, тъй като никой не ги е информирал за какво се харчат.

Lupa.bg потърси отговора на тези въпроси от председателя на организацията Милка Василева. Ето какво заяви тя:  

„Категорично не са верни твърденията на медсестрите. Членски внос се събира от 1993 г., когато съществуваше първата сестринска организация, която в годините прерасна в Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, обединявайки в себе си съществуващата до този момент организация. Сумата от членски внос се определя на конгрес. Ежемесечният членски внос е 1% от минималната работна заплата за страната и на много места тази сума се удържа по ведомости, дадено лице ги събира или пък хората внасят лично членския си внос. Това се прави регулярно. Всяка година имаме независим финансов одит, който проверява изрядността на финансовата документация, на протоколните решения и изобщо на начина на изразходване на средства. А средствата се изразходват съобразно правилник на събиране и той е приет също на конгрес”.