Варненски медсестри излизат на протест

В подкрепа на колегите си от цялата страна, те искат по-добро заплащане и по-високи здравни стандарти

Здраве
11:34 - 09 Юли 2019
3917
Варненски медсестри излизат на протест

Варненски медицински сестри излизат на протест на 10 юли. Това обявиха от Асоциацията на българските медицински сестри, които са подкрепени от Инициативен комитет за солидарност с медицинските сестри (Варна).

Медиците от Североизточна България мотивираха утрешната си демонстрация с желанието да подкрепят своите колеги от цялата страна, които вече неколкократно излизат на улицата. Всички те искат свободно и достъпно здравеопазване за всички, както и по-добро заплащане за медицинския персонал. 

Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор, се казва в изявлението на инициаторите на протест.

Сред исканията на медицинските сестри са:

1. Без търговски дружества в здравеопазването!!!

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

4. Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения. 

5. Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

6. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години.

Припомняме, че на 1 март тази година медицински сестри от болничните заведения във Варна и яслите също излязоха на протест и споделиха проблемите, които им пречат да работят пълноценно.