Разтовариха 3 автобуса мигранти до дома на американския вицепрезидент

Пътниците са били по тениски въпреки мразовитите температури във Вашингтон

Новини
22:29 - 25 Декември 2022
6287
Разтовариха 3 автобуса мигранти до дома на американския вицепрезидент

Три автобуса с наскоро пристигнали в САЩ семейства мигранти отпътуваха от Тексас и пристигаха във Вашингтон, където разтовариха хората насред мразовитото време близо до дома на вицепрезидентката на страната Камала Харис, предаде Асошиейтед прес.

В автобусите е имало между 110 и 130 мигранти, заяви Татяна Лаборд, управляващ директор на неправителствената организация "Първи отговор" (First Response), която работи с властите на Вашингтон за справяне с кризата с хилядите мигранти, докарани в града по същия начин през последните месеци.

Пътниците в трите автобуса са били по тениски въпреки ниските температури.

Пътуването е извършено в момент, в който във Вашингтон бе регистрирана най-студената Бъдни вечер, откакто се водят подобни статистики.

Пътниците на трите автобуса са били завити от доброволци с одеяла и откарани в местна църква, където местна верига ресторанти е осигурила храна за тях. Много от мигрантите ще бъдат насочени към други дестинации.

Властите на щата Тексас засега не потвърждават ролята си в тази операция. Но миналата седмица от канцеларията на щатския губернатор Грег Абът заявиха, че Тексас е организирал преместване с автобуси на над 15 000 души от април досега.

Мигрантите са били откарвани и оставяни във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия.

Абът, като и други републикански губернатори на гранични с Мексико американски щати, са недоволни от имиграционната политиката на администрацията на президента Джо Байдън. 

Говорителят на Белия дом Абдула Хасан определи тактиката с транспортирането на мигрантите с автобуси като "жестока, опасна и срамна реклама". Той подчерта, че администрацията е готова да работи с всеки, който предложи реални решения.