Развод за патриотите само за евровота?

Волен Сидеров: Дано да е по взаимно съгласие

Новини
15:05 - 24 Януари 2019
2095
Развод за патриотите само за евровота?

Валери Симеонов спира да си говори с хората на Красимир Каракачанов за обща листа на европейските избори, а Волен Сидеров открито обяви, че май се задава развод. Новата драма в семейството на патриотите обаче не пречи на управляващата коалиция, успокои пък премиерът Бойко Борисов. Това е засега картината, ден след като ВМРО излезе с призив към патриотите или да почнат бързо да реализират конкретни стъпки във властта, или да се разделят. НФСБ вчера отвърна гневно на тяхната декларация, междувременно всички партньори се оказаха изнервени от номинацията на Ангел Джамбазки за евродепутат от група интелектуалци. 

Зам.-шефът на партията Искрен Веселинов обяви, че ВМРО е готово да се извини, ако е засегнало партньорите си с декларацията си. Тон в сряда в парламента даде Валери Симеонов - НФСБ излезе с позиция, че спира разговорите с ВМРО за обща листа през май заради декларацията на войводите срещу партньорите им. Искрен Веселинов веднага обясни, че ВМРО е готова да се извини, ако се чувстват обидени, и да водят разговори. Въпросът за евроизборите не е от жизненоважно значение за работата на коалицията “Обединени патриоти” - тя е за 44-ото народно събрание и за участие в изпълнителната власт, обясни Симеонов пред журналисти.

НФСБ може да се яви и самостоятелно, било въпрос на партийно решение и на чест. Няма да сме партньор без собствено мнение, който позволява да го блъскат като боксов чувал. Ослушват се заекът, хамстерът. Да ви приличаме на зайци?, ядоса се лидерът на НФСБ. Той разказа, че в ОП започнали разговори за съвместно явяване на евровота миналия вторник. “Никога Джамбазки не е коментиран за евролистата, нито друг. По простата причина, че за нас евроизборите не са от жизненоважно значение, няма особено значение кой ще води”, каза Симеонов. Но до голяма степен бил съгласен с Каракачанов, че коалицията им не е стабилна. 

Запитан дали може да се разпадне коалицията, отговори: “Всичко е възможно.” За ВМРО обаче евровотът е част от общия въпрос за единодействие и в парламента, и в управлението, и за постигане на реални резултати, настоя Искрен Веселинов, зам.-шеф на партията. “Ако вземем да си броим атаките, ще влезем във филм, в който не искаме. Основното са принципите, на които се сглобява едно партньорство”, заяви той. “Всички обмисляме всички варианти”, бе пък неговият отговор сами ли отиват на изборите за евродепутати. “Все повече виждам белези на разтрогване на брака, дано да е по взаимно съгласие.” Така описа отношенията между партньорите Волен Сидеров. Въпреки това продължавал да не изключва общо явяване на 3-те партии напролет.

“Тези избори са важни за България и за всички нас, не знам защо не са важни за Симеонов. Ако някой каже, че не са важни - това е липса на стратегически поглед”, коментира водачът на “Атака”. Заяви още, че той 8 месеца поставял въпроса за обща евролиста и вече решил да не го прави заради слуховете, че държи да я води. Ако ВМРО и НФСБ изчистят отношенията си и преговорите продължат, Сидеров също щял да се включи. Никога не съм се отнасял с неуважение, не бягам и не бойкотирам групата, настоя Сидеров.