Развръзка? Радев даде ясен знак - правителство ще има, избори - не

ПП-ДБ и ГЕРБ -СДС трябва да приключат "наддаването" до петък, Габриел има седмица за министрите

Новини
17:51 - 13 Март 2024
4648
Развръзка? Радев даде ясен знак - правителство ще има, избори - не

Правителство явно ще има. Въпреки трусовете и затлачилите се преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, важният знак бе даден от президента Румен Радев, който днес взе решение да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на Мария Габриел в петък.

Това означава, че президентът дава що годе разумен срок да се довършат преговорите, за които се твърди, че вече са на кадрова фаза, т.е. договарят се конкретните имена на министри и разпределението на ведомствата. При раздвижването на ситуацията става ясно, че Мария Габриел в крайна сметка ще успее да наследи акад. Николай Денков и ще седне в премиерския стол.        

Настоящият вицепремиер и бъдещ ротационен министър-председател обаче ще разполага точно с една седмица след петък, за да върне папката на президента с готов състав на кабинета. Което означава това да се случи следващия петък.  

Срокът все пак е достатъчен, за да се доразберат коалиционните партньори, които доста изостриха тона в последните 2 седмици и затова тръгнаха и упоритите слухове, че в крайна сметка може да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Каквато опасност все още не е напълно отминала, разбира се.  

Социологията явно доста стресна ПП, след като експертите прогнозираха, че при извънреден вот, ПП-ДБ може да се борят не с ГЕРБ за първото и второто място, а за четвъртото с БСП, "Възраждане", че дори и с ИТН за 6-тото.

До вчера мнозина твърдяха, че Борисов е твърде гневен на ПП-ДБ и е възможно да им обърне гръб окончателно, като така да разтури сглобката и по този начин да провокира предсрочни парламентарни избори. Това не бе изключен ход на лидера на ГЕРБ, защото социологическите проучвания дават не само първо място на ГЕРБ, но и прогнозират, че резултатът на първата политическа сила ще бъде по-добър от този на миналите избори.

Все пак остава "сглобката" да се разбере окончателно за министерствата, след което Мария Габриел да върне папката на Радев, а след това парламентът да гласува новия ротационен кабинет. Едно е сигурно, за разлика от минали подобни ситуации - че ако има кабинет, негов премиер ще бъде Мария Габриел. Засега се твърди, че няма да има сериозни промени в министерския състав. Ябълката на раздора обаче остава финансовият министър Асен Василев, когото ПП брани като очите си, а ГЕРБ пожелаха той да не запази поста си в следващия кабинет.  

Твърди се, че заради спорния пост на външния министър, той ще бъде разделен на две, като Николай Денков ще бъде номиниран за европейски министър. Идеята тръгна от евродепутата Радан Кънев, който даде тънката идея, след ожесточените препирни между ПП-ДБ и ГЕРБ.