РБ Лайпциг с първи трофей в историята си

На финала за купата на Германия Биковете надиграха Фрайбург след дузпи

Спорт
08:47 - 22 Май 2022
1380
РБ Лайпциг с първи трофей в историята си

РБ Лайпциг триумфира в турнира за Купата на Германия за пръв път в своята история. „Биковете“ победиха Фрайбург във финала след изпълнение на дузпи. В редовното време двубоят завърши при равенство 1:1.

Максимилиан Егещайн даде преднина на Фрайбург. В 57-ата минута Лайпциг остана с човек по-малко, след като с директен червен картон беше изгонен Марсел Халстенберг. Символичните гости обаче не се отказаха и вкараха мача в продължения. Кристофът Нкунку възстанови равенството четвърт час преди изтичането на редовното време.

Късметът определено покри Лайпциг, защото Фрайбург уцели три греди само по време на допълнителните 30 минути игра. Все пак резултатът 1:1 се запази и се стигна до дузпи. Лайпциг показа железни нерви и не пропусна от бялата точка. В грешници за Фрайбург, който също не беше печелил Купата, се превърнаха капитанът Кристиан Гюнтер и Ермедин Демирович (4:2 при дузпите).

Мачът на „Олимпиащадион“ в Берлин не изобилстваше от чисти голови положения, тъй като двата отбора водеха здрава битка през целия мач и се стараеха да не грешат много в защита.

В 19-ата минута атаките на Фрайбург дадоха резултата. Роланд Салай пусна топката към Максимилиан Егещайн, който с фантастичен изстрел от границата на наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Петер Гулачи. Голът бе преразглеждан заради евентуална игра с ръка, но се видя, че такава няма и попадението остана.

Пет минути по-късно „черевните бикове“ имаха добър шанс да изравнят. Кристъфър Нкунку реагира най-бързо при една отбита топка и стреля от наказателното поле. Топката подмина вратаря, но Нико Шлотербек изчисти от голлинията.

Дванадесет минути след началото на второто полувреме РБ Лайпциг остана с десет души на терена, след като Марсел Халстенберг получи втори жълт картон от съдията Саша Щегеман.

Тимът на Доменико Тедеско обаче се стегна след този момент и тръгна в атаката.

В 76-ата минута вили Орбан Надскочи Филип Лайнхарт при една изсипана топка в пеналта и с глава насочи топката към далечната греда. Вратарят на Фрайбург действа много неореиентирано и не направи нищо. Топката стигна до Кристофър Нкунку, който отблизо просто чукна топката в мрежата – 1:1.

Пет минути преди края на редовното време Гулачи спаси силен изстрел на Ермедин Демирович. Лайпциг отговори с удар на Дани Олмо от 12 метра, но топката профуча покрай десния напречен стълб. Това беше и последната по-интересна ситуация преди края на редовното време.

В 92-рата минута късметът покри РБ Лайпциг. След центриране от ъглов удар Ермедин Демирович игра с глава, но топката се отби от десния страничен стълб.

В самия край на първото продължение Нилс Петерсен се възползва от грешка на „биковете“. Той стреля мигновено, но в гредата. Демирович получи шанс за добавка, но направи непростим пропуск от чиста позиция. Ударът му премина високо над напречната греда.

В 115-ата минута за трети път гредата спаси символичните гости. Яник Хаберер стреля от воле. Той намери топката страхотно, но разтресе напречната греда.

Секунди по-късно Дани Олмо се строполи в наказателното поле след шпагат на Николас Хьофлер. Главният съдия остана безмълвен и не уважи претенциите на Лайпциг за 11-метров наказателен удар. Хьофлер съумя да закачи топката, така че нямаше основания за дузпа. Реферът преразгледа ситуацията чрез ВАР и потвърди първоначалното си решение.

И двата отбора бяха много уморени и не намериха сили да си вкарат. Така се стигна до дузпите, където Лайпциг демонстрира здрава психика и успя да вдигне купата.