Реформата на прокуратурата обедини 4-те партии

ПП, БСП, ИТН и ДБ дискутираха около статута на ВСС на експертните преговори днес

Новини
16:56 - 23 Ноември 2021
2170
Реформата на прокуратурата обедини 4-те партии

Реформа на прокуратурата, преосмислянето на фигурата на главния прокурор, трансформирането на Висшия съдебен съвет, премахването на специализирания съд и прокуратура и преструктуриране на Антикорупционната комисия. Това са общите теми между ПП, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, които днес обсъждат визиите си за реформа в областта на правосъдието.

Темата беше посочена като приоритетна от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който е единственият участник - неюрист в преговорите.

Представителите на четирите преговарящи формации, които се очаква да предложат правителство с мандата на „Продължаваме промяната“, представиха алтернативни варианти по четирите общи теми - чрез конституционни или само чрез законодателни промени.

Четирите екипа дискутираха и около статута на ВСС. Трябва да преосмислим дали да действа в този формат и около темата за откъсването на магистратите от съдебната система за толкова дълги години, заяви бившият парламентарен шеф Ива Митева. Тя заяви, че е принципно срещу премахването на партийната и парламентарна квота.

Детайлите ще се уточняват на следваща среща.