Регистър в НАП ще следи за пране на пари

Новини
13:11 - 21 Септември 2023
1955
Регистър в НАП ще следи за пране на пари

Депутатите приеха на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Вносител е Министерски съвет.

Целта на законопроекта е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към процеси на изпране на пари, придобити от престъпна дейност. Законопроектът е насочен в голяма част към електронните пари, когато става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Предвидено е вписването в публичен регистър към Националната агенция за приходите (НАП) да бъде условие за извършване на дейности по занятие за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие. В регистъра ще са включени и услуги за прехвърляне или обмяна на виртуални активи, услуги по съхраняване на виртуални активи и управление на такива, включително свързани с портфейли, които предлагат попечителски услуги.

Вписването в публичен регистър към МВР също е условие за извършване на дейности по предоставяне на достъп до депозитни касети в обществени трезори.

Със законопроекта се предлагат и промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, в Кодекса за застраховането и в Кодекса за социално осигуряване, които целят преодоляване на констатирани слабости, са казва още в мотивите.

Промените се налагат, след като на 18 май 2022 г. в рамките на 63-ото Пленарно заседание на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа в Страсбург, Франция, е приет Доклад за България от Пети оценителен кръг. Извършената оценка, обхващаща периода от 1 януари 2014 г. до 17 септември 2021 г., се основава на Международните стандарти за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и на пролиферацията.

В резултат на приетия доклад, на България се прилага най-тежката процедура за мониторинг на Комитета MONEYVAL - "Процедура на засилен мониторинг". Същевременно е започнала и Процедурата на FATF за наблюдение, осъществявано от група в рамките на FATF. Предвид необходимостта от предприемане на действия за адресиране на установените слабости по линия на техническо съответствие и по линия на ефективността.