Рекодно поскъпнаха колите втора употреба във Великобритания

Цените на най-популярните моделви са се увеличили с 57%

Новини
14:26 - 22 Октомври 2021
1485
Рекодно поскъпнаха колите втора употреба във Великобритания

Във Великобритания цените на автомобилите втора употреба достигнаха рекордно високи нива, след като все повече хора купуват стари коли, поради по-слабото снабдяване на пазара с нови.

По данни на Асоциацията на автомобилистите цените на най-популярните във Великобритания автомобили втора ръка са се увеличили с 57% от 2019 година насам.

Например, цената на Форд Фиеста, употребяван от 3 до 5 години, е средно 9770 паунда в сравнение със 7450 паунда преди две години.

Данни на автомобилната индустрия показват, че „почти нови коли“ втора ръка са особено търсени.

Увеличаването на цените се дължи на няколко фактора - глобалният недостиг на компютърни чипове, използвани в автомобилостроенето, както и други материали като мед, алуминий и кобалт, което доведе до по-малко производство. А това насочва купувачите към стари автомобили.

Има дори случаи, когато даден модел на пет години е с по-висока цена от по-новия модел отпреди три години, както е това при Mini Hatch, известен още като Mini Cooper.

От Асоциацията на автомобилистите заявиха, че при първото облекчаване на локдауна през лятото на 2020 година „се е отприщило търсенето“ след отлива в ранните етапи на пандемията.

Недостигът на нови автомобили за продажба обаче е накарал много шофьори да купуват употребявани коли, като съответно увеличеното търсене е довело до безпрецедентно покачване на цените.