РЕКОРД! 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини

Актуални новини
09:30 - 19 Март 2021
6048
РЕКОРД! 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини

Около 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини, поставяни у нас. Най-много са за "Астра Зенека" - 4 на 1000, следвани от 3 случая на 1000 при "Модерна" и малко над 2 на 1000 за "Пфайзер/Бионтех", обяви д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата пред Би Ти Ви.

По думите й толкова много съобщения са прецедент в досегашната практика на агенцията, което означава, че хората са много заинтересовани и активни. Някои от тях обяснявали, че изпращат съобщение за реакцията си, за да увеличат познанието какво се случва.

Над 70% от тези 1200 съобщения са подадени от немедицински специалисти. Най-често обявяваните реакции са такива, каквито са в листовката.

Симптоматиката е преходна, но ако не приключи след 24-48 часа или не започне да се облекчава, пациентът трябва да потърси помощ, посъветва д-р Попова.

Същевременно алергичните реакции, регистрирани у нас, които са изисквали лекарствена намеса, са малко - 3-4.

По думите й рискът от тромбоемболии при прилагането на ваксината "АстраЗенека" се отхвърля, макар че същевременно остава много рядък риск от образуване на тромби.

Засега не може да се изключи връзката с ваксината, затова и проучванията продължават - кои състояния не бива да се пренебрегват. Същевременно от нея са приложени 20 млн. дози приложени при 7 плюс 12 докладвани случая на тежка реакция.