Рекорд: 80% от банковите печалби са само от такси

Актуални новини
14:00 - 22 Декември 2020
5150
Рекорд: 80% от банковите печалби са само от такси

В момента 80% от приходите в банките са само от такси. Това обяви пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов и обясни, че това е рекорд в тази сфера.

„Банките сега вдигат таксите, за да получат необходимите средства, за да функционират. Таксите винаги са били между 48% и 55% от сумата, необходима за издръжка на банките. Сега обаче те ще скочат до 80%, за да може банките да си гарантират спокойно работата”, коментира Парамов.

Lupa.bg го потърси, за да разбере какво налага постоянното вдигане на таксите в трезорите. Последната новина в тази посока дойде буквално преди дни. „Банките в момента не обслужват икономиката на това ниво, в което икономиката обратно възстановява направените от тях инвестиции”, каза още Кольо Парамов.

Той съобщи, че има над 10 млрд. лв., които в момента са блокирани - блокирани кредити, които не се възстановяват.

„Това са възможностите в момента. Защото в България, по примера на света, индустриалният капитал е тотално зависим от финансовия капитал - това е по схемата на т. нар. грешка на Карл Маркс. Когато финансовият капитал блокира развитието на индустриалния капитал, се получава точно тази грешка”, подчерта финансистът.

Той поясни, че индустриалният капитал е подценен от финансовия, защото се появиха много методи, от които се печели повече.

„И банките вече не рискуват да осигуряват средства за индустриалния капитал, а печелят от други дейности”, каза Парамов.

„През следващите 3 години в България трябва да направим всичко възможно да обединим няколко от частните банки с български собственици, за да вдигнем капиталовата им адекватност и да гарантираме спокойствие. Защото банките няма да могат да издържат при условията на днешните схеми”, обобщи финансовият експерт.