Рекорд: 800 мигранти нахлуха на Острова с малки лодки

Общият брой на пришълците във Великобритания надхвърля 12 000 за годината

Новини
15:05 - 19 Юни 2024
2225
Рекорд: 800 мигранти нахлуха на Острова с малки лодки

Повече от 800 търсещи убежище пристигнаха във Великобритания с малки лодки във вторник, което е най-високият дневен брой от края на 2022 година. Това увеличава напрежението върху премиера Риши Сунак преди националните избори на 4 юли, предава Ройтерс.

Според предварителни данни от вътрешното министерство на Великобритания, във вторник са пристигнали 882 мигранти, като общият брой за годината надхвърля 12 300. Последният път, когато дневният брой беше по-висок, беше през ноември 2022 г., когато 947 мигранти пристигнаха в един ден.

Сунак, който изостава значително зад опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания, е заложил на своята водеща политика за "спиране на лодките" и ограничаване на незаконната миграция. Централната част от тази политика е планът за депортиране на търсещите убежище от Великобритания в Руанда, за да се създаде възпиращ ефект за мигрантите, които използват малки лодки за преминаване от Франция.

Планът обаче все още не е влязъл в сила поради по-ранното свикване на изборите. Лейбъристката партия, която води с около 20 точки в социологическите проучвания, е заявила, че ще премахне политиката за депортиране в Руанда, ако дойде на власт. Вместо това, те предлагат създаването на Командване за гранична сигурност, която ще обедини служители от полицията, вътрешното разузнаване и прокурори, за да работят с международни агенции за спиране на трафика на хора.

Планът за депортиране на мигранти в Руанда беше обявен като част от усилията на правителството на Сунак да се справи с нарастващия брой нелегални мигранти. Споразумението с Руанда беше сключено с цел да се възпрепятства използването на опасни маршрути през Ламанша и да се ограничи нелегалната миграция. Идеята е мигрантите, които пристигат незаконно във Великобритания, да бъдат прехвърлени в Руанда, където ще се разглеждат техните молби за убежище.

Този план обаче срещна критики и правни предизвикателства както във Великобритания, така и в международен план. 

Великобритания възнамерява да започне депортирането на мигранти на 23 юли, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съдебни документи.

Правителството ще предприеме този ход, въпреки че противоречивата схема зависи от победата на консерваторите на премиера Риши Сунак на предстоящите избори.

Политиката за изпращане на пристигнали във Великобритания търсещи убежище в Руанда е крайъгълен камък в програмата на Сунак, но поради законови и парламентарни пречки тя така и беше осъществена досега.