Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша

Британското вътрешно министерство потвърди, че най-малко 482 души са преминали вчера

Свят
16:58 - 05 Август 2021
1650
Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша

Рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша от Франция само за един ден тази седмица, обяви британското правителство, като броят им през тази година е доста повече в сравнение с миналата година, предаде "Франс прес".

Британското вътрешно министерство потвърди, че най-малко 482 души са преминали вчера през един от най-натоварените корабни морски пътища в света, много от които са били на опасно препълнени надуваеми лодки.

Бройката надминава предишния рекорд, поставен само седмици по-рано, след като мигрантите се възползваха от благоприятното лятно време.

Британски медии уточниха, че над 10 000 мигранти през годината са прекосили Ламанша - много повече от приблизително 8 500 души, които според правителството са пристигнали през цялата 2020 година.

Правителството посочи, че се е занимало с 21 "събития", включващи 482 души вчера, докато 246 души са били възпрепятствани да се доберат до Южна Англия от френските власти.

Дан О'Махони, командир на охраната на Ламанша, обвини престъпни банди за ситуацията и я нарече "неприемлива" и "опасна".

Нарастващият наплив на мигранти се оказва все по-смущаващ за правителството, което се зарече да ограничи пристигащите и направи затягането на британските граници ключов въпрос в кампанията си за излизане от Европейския съюз.

Миналия месец британският министър на вътрешните работи Прити Пател и нейният френски колега Жералд Дарманен обявиха планове за повече от два пъти повече полицаи, патрулиращи по френските плажове.

Великобритания също така обеща 62,7 млн. евро през 2021-2022 г., за да помогне на Франция да спре потока от нелегална миграция.