Рекорден брой незаконни мигранти в Кипър през 2022 г.

Новини
21:45 - 17 Декември 2022
1980
Рекорден брой незаконни мигранти в Кипър през 2022 г.

За Кипър 2022 година е рекордна по брой пристигнали незаконни мигранти, с увеличение от над 82% в сравнение с миналата. В същото време през декември започна изпълнението на важни проекти за спиране и управление на миграционните потоци, съобщиха от вътрешното министерство.

Над 21 000 души са влезли незаконно в Кипър през тази година, показват обявените от вътрешното министерство данни. Рекорден брой са и връщанията на мигранти в техните страни – 7500 души са напуснали Кипър досега при малко над 2300 души през миналата година.

През тази седмица започна изграждането на втора, допълнителна ограда около приемния бежански център край Никозия, съобщиха от вътрешното министерство. Тя ще е висока 4 метра и целта е да спре неконтролираното движение на настанените в лагера из съседните райони.

Ход бе даден и на проекта за строителство на нов център на стойност 65 млн. евро, в който ще бъдат настанявани мигранти преди заминаването им от Кипър, след като молбите им за убежище са отхвърлени.

Стартираха процедурите за наемане на допълнителни 300 полицаи за охрана на "зелената линия", разделяща острова, като за тях бяха подадени над 420 заявления, посочиха от вътрешното министерство.

Съдът в Ларнака изпрати в затвора за по 3,5 години двама трафиканти на мигранти, организирали пристигането през юли в Кипър на лодка с 58 сирийци.