Рекорден ръст на случаите на рак на кожата във Великобритания

По-голямата част от тези случаи са предотвратими

Актуални новини
13:59 - 27 Май 2024
3417
Рекорден ръст на случаите на рак на кожата във Великобритания

Процентът на меланомния рак на кожата е достигнал рекордно високо ниво в Обединеното кралство, съобщи „Гардиън“.
Новите диагнози са се увеличили с почти една трета от 21 на 28 на всеки 100 000 души между 2007-09 г. и 2017-19 г., според данните на Cancer Research UK (CRUK). Проучването сочи 57% ръст сред хората над 80-те години и 7% ръст при тези на възраст от 25 до 49 години.

Смята се, че разликата в тенденциите отразява по-голямата осведоменост сред по-младите хора за връзката между ултравиолетовата (UV) светлина и риска от рак на кожата. По-възрастните хора знаеха по-малко за опасностите от солариума и бяха първото поколение, изложено на бума на евтините пакетни ваканции, започнал през 60-те години.

Главният изпълнителен директор на CRUK, Мишел Мичъл, каза, че е „тревожно“ да се види броят на хората, диагностицирани с меланомен рак на кожата в Обединеното кралство.

„Фактът, че по-голямата част от тези случаи са предотвратими, подчертава колко е важно хората да се отнасят сериозно към безопасността на слънцето“, каза Мичъл.

Прогнозите на благотворителната организация предполагат, че тази година в Обединеното кралство ще бъдат диагностицирани рекордните 20 800 случая, около 17 000 от които могат да бъдат предотвратени. Почти 90% от меланомите се причиняват от твърде много излагане на UV светлина, което може да увреди ДНК в кожата.

Други фактори, като нарастващото и застаряващо население и по-добрата информираност за признаците на рак на кожата, са допринесли за нарастващите цифри.

Въпреки постоянното нарастване на случаите, смъртните случаи от меланом се очаква да продължат да намаляват, каза благотворителната организация. Подобренията в ранната диагностика и лечение са удвоили времето за преживяемост при меланом през последните 50 години, като почти 9 от 10 възрастни, диагностицирани с рака в Англия, сега оцеляват 10 или повече години.

„Получаването на слънчево изгаряне само веднъж на всеки две години може да утрои риска от развитие на рак на кожата“, каза д-р Клеър Найт, старши мениджър по здравна информация в Cancer Research UK.

„Независимо дали се наслаждавате на хубавото време в чужбина или тук у дома, важно е да се предпазите от твърде много слънце, особено ако лесно изгаряте.Не забравяйте, че слънчево изгаряне не се случва само когато е горещо. Може да се случи и в по-хладни или по-облачни дни“, добави тя.

Благотворителната организация съветва хората да прекарват времето си на сянка, особено между 11:00 и 15:00 часа; да се покриват с дрехи, шапка с широка периферия и слънчеви очила с UV защита и редовно да използват слънцезащитни кремове.

Предупреждението идва месец след като лекари от болницата на Университетския колеж в Лондон стартираха трета фаза на изпитване на потенциално „променяща играта“ ваксина срещу рак на меланома, базирана на иРНК. Персонализираното лечение, което подтиква имунната система да атакува раковите клетки на пациента, е в по-нататъшни изпитания за рак на белите дробове, пикочния мехур и бъбреците.