Рекордно върнат ДДС от износ срути приходите в бюджета

Новини
20:35 - 01 Юни 2023
10266
Рекордно върнат ДДС от износ срути приходите в бюджета

Небивал ръст на възстановения от НАП ДДС на фирми-износители свиват рязко приходите от най-важния данъкв бюджета. Това става ясно от бюлетина на финансовото министерство за изпълнението на приходите и разходите към края на април.

На фона на общ спад на приходите от ДДС от 2.8% и при ръст на износа от 13.8% към февруари НАП отчита над 18% ръст на декларирания ДДС за възстановяване от износители.

Възстановеният ДДС на износители към 30 април 2023 г. е 2.26 млрд. лв., което е повишение с 350 млн. лв. (18.3 %) спрямо същия период на предходната година, съобщава МФ. "За периода при 22 дружества е отчетен ръст над 10 млн. лв. на декларирания за възстановяване ДДС. Само от тези дружества декларираният за възстановяване ДДС е 760 млн. лв., което е с 584 млн. лв. (ръст от над 300 %) повече спрямо същия период на миналата година. Основната дейност на тези дружества е търговия с горива, електроенергия, специална продукция и лекарства", съобщава финансовото министерство. 

Това влияе на общите постъпления от ДДС, които намаляват с 2.8% или 143.5 млн. лв. спрямо април 2022 г. Специално приходите от ДДС от внос са надолу със 7%. Намалението е най-голямо при вноса на горива, промишлени доставки и транспортно оборудване.

Друг проблем за събираемостта е намалената на 9% ставка на ДДС за парното и природния газ, въвеждането на нулева ставка за хляб и брашно, както и увеличението на прага за регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г.

Бюджетният дефицит е нараснал до 1.2 млрд. лв. или 0.6% от БВП в края на май, което е влошаване на бюджетното салдо с около 1.8 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година. Тогава фискът беше на излишък от 600 млн. лв., сочат още данните на финансовото министерство. Министър Росица Велкова обяви, че на този етап няма място за успокоение, че прогнозата за 6.4% касов дефицит в бюджета в края на годината няма да се сбъдне, защото голямото натрупване на разходи обичайно е през втората половина на годината.

Към края на май общите приходи в бюджета нарастват с 8.6% на годишна база, докато разходите се увеличават със 17%, сочат данните на МФ. След 1 юли тази ножица ще се разшири заради вдигането на пенсиите с нови 12%, а също и заради ускоряването на инвестиционните разходи.