Ремонтът на 300-годишен мост в Дебелец – пълна гавра

Актуални новини
13:28 - 17 Януари 2022
7073
Ремонтът на 300-годишен мост в Дебелец – пълна гавра

Ремонтът на Каменния мост в Дебелец, който предизвика вълна от недоволство, е извършен без работен проект за консервация и реставрация на автентичната му каменна структура, разбра „Борба”.

На 1 юни 2020 г. Министерството на културата излиза със становище, подписано от тогавашния министър Боил Банов и с копие на което разполагаме, че одобрява представения конструктивен проект, но изисква и проект за консервационно-реставрационните работи.

Мостът в автентичния си вид преди архитектурната подигравка

В документа още пише, че той трябва да бъде изготвен от лице, регистрирано по чл. 165 от Закона за културното наследство, т. е от архитект, който разбира от специфичната материя, и отново да се представи за съгласуване. Община Велико Търново обаче не изпълнила изискването и си останала само с конструктивния проект, дело на инженер. Така Каменният мост, макар да е недвижим паметник на културата от местно значение и символ на Дебелец, е принизен до най-обикновено пътно съоръжение.

В средата на декември 2021 г. експерт от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” е посетил Каменния мост и е издал предписание работата да бъде спряна.

В момента контролната институция извършва проверка, което бе потвърдено за в. „Борба” и от ръководителя на Регионалния инспекторат за Велико Търново Гергана Шейлева. Освен актове Общината може да бъде дадена и на прокуратурата, защото не е спазен Законът за опазване на културното наследство.

Бутафорната реставрация на 300-годишния мост предизвика вълна от възмущение както сред местните, така и във Велико Търново.

Това е подигравка, простотия и гавра с културното ни наследство, са най-честите и остри квалификации в социалните мрежи, а светлите плочи, обточили двата парапета и развалящи цялостната визия на Каменния мост, бяха оприличени на санитарен фаянс. „Да, мостът изглежда различно, но за мен е важно, че е безопасен”, е пестеливият коментар на кметицата на Дебелец Снежана Първанова. Според кмета на Велико Търново Даниел Панов в ремонта на стария мост няма нищо нередно.

„Каменното съоръжение е на повече от три века и е възстановено с материали и по начин, който след патиниране на камъка запазва автентичността му”, написа той в профила си във фейсбук. Без отговор остават въпросите къде са оригиналните камъни и защо не бе направен опит през годините да бъдат извадени от реката и да се използват, както и толкова ли не се намери друг, по-подходящ материал.

При голямото наводнение в Дебелец на 19 юни 2014 г. двуметрова вълна от река Белица залива Каменния мост и събаря част от парапетите там, където е минала водата. Сериозно пострадват и носещите подпорни колони, както и настилката.

Четири години така и не се намират средства за възстановяването им, макар че Община Велико Търново веднага кандидатства пред Комисията по бедствия и аварии. Местните жители пък организират дарителска кампания за спасяването му, но без особен успех. Събират се едва 500 лв. През следващата 2015 г. е извършено проектиране с процедура по ЗОП на стойност 21 000 лева.

През декември 2018 г. най-сетне държавата обяви, че отпуска 220 000 лв.

Реалното финансиране за строителните дейности обаче е осигурено с постановление на МС през април 2019 г. и в края на същата година реконструкцията на моста стартира. „За да не бъдат загубени средствата, Община Велико Търново изиска завършване на изпълнението на СМР – укрепването на носещите колони и изграждането на парапетите, да стане до края на 2021 година.

Това беше важно както за целостта на моста, така и за безопасността му”, около това мнение се обединяват главният архитект Николай Малаков и директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията” инж. Динко Кечев. Резултатът обаче показа колко е вярна поговорката „Бързата работа – срам за майстора”.

„Старият мост”, както си го знаят жителите на Дебелец, е строен според архивите в местното читалище през 1678 – 1679 година. Парите за строежа на уникалното съоръжение дали наследниците на Дебелцалъ бей – един от седемте бея, заселили се в Дебелското поречие и дал името на селището.

Правен е от неизвестен самоук майстор и според легендите е послужил за модел на построения от Колю Фичето мост над река Бяла. Устоял е на три големи наводнения – през 1790, 1883 година и най-разрушителното – през 1858 г. Мостът издържал и на последното голямо наводнение през 1897 година, когато половината от тогавашното село Дебелец е наводнена и са унищожени стотици декари обработваема земя.

Здрав и непоклатим, не му оказват влияние и земетресенията през 1833, 1848, 1894 и 1913 година. Според експерти мостът е правен по изключително напредничава технология за времето си, а настилката е подредена толкова изкусно, че всички камъни се слягат.

Ако проверката на Главния инспекторат по опазване на културното наследство докаже, че реставрацията не е направена по правилата, ще се наложи да се изготвя нов проект, който отново да премине през съгласувателни процедури. Парите обаче вече са похарчени.